In ciuda consecintelor catastrofale, miscarile tectonice au si efecte benefice, sustin cercetari de ultima ora.
Cutremurele din trecutul geologic au creat cele mai inalte lanturi muntoase si au ajutat la formarea atmoferei propice pentru aparitia vietii.

Doua studii recente demonstreaza ca terifiantele cutremure de pamint pot avea si efecte benefice pentru om. In trecutul geologic, seismele au fost o conditie esentiala pentru aparitia vietii pe Pamint, iar mai nou se pare ca vor putea ajuta medicina sa prevada atacurile de epilepsie. Miscarile placilor tectonice se afla la originea configuratiei actuale a continentelor, dar si a marilor lanturi muntoase. Dinamica subpaminteana este, de asemenea, o conditie fara de care viata si organismele complexe n-ar fi putut aparea pe Terra. „Placile tectonice sint esentiale pentru viata asa cum o cunoastem noi“, afirma specialista in geologie Diana Valencia, de la Universitatea Harvard, citata de LiveScience.com.

Cercetatoarea mai spune ca, potrivit calculelor, „cu cit planeta cu o suprafata solida este mai mare, cu atit cresc sansele ca ea sa fie locuibila“. Studiile geologilor indica faptul ca planetele ideale pentru existenta cutremurelor sint de obicei mai mari decit Pamintul. Planeta noastra ar fi un caz-limita, idee confirmata de faptul ca planeta Venus, putin mai mica decit a noastra, este inactiva la nivel tectonic, explica LiveScience. „Cu cit o planeta este mai mare, cu atit mai favorabile vor fi conditiile pentru dinamica tectonica“, intareste Diana Valencia.

Aparitia vietii pe Pamint avea, asadar, nevoie de cutremure. Contactele produse intre placile tectonice au condus la reciclarea dioxidului de carbon si, mai departe, la aparitia efectului de sera necesar pentru pastrarea unei temperaturi „blinde“ de-a lungul virstelor geologice. Valencia a observat mai multe planete, de la doua pina la 10 ori mai mari decit Pamintul, ajungind la concluzia ca, o data ce creste marimea planetei, sporeste si probabilitatea sa existe suficiente socuri tectonice pentru a elibera dioxid de carbon. Ceea ce ofera oamenilor de stiinta speranta ca ar putea exista viata si in alte colturi ale universului.

Cutremurele au contribuit la aparitia vietii, inclusiv a omului, dar tot ele vor ajuta la mai buna tratare a epilepsiei, relateaza cotidianul „The Guardian“, plecind de la studii realizate la Universitatea din Kansas. Tehnicile de predictie a cutremurelor ar putea fi de folos pentru anticiparea crizelor de epilepsie, datorita „similaritatilor iesite din comun dintre datele seismologice si cele privind activitatea electrica a creierului dinainte si de dupa atacurile epileptice“, informeaza cotidianul britanic. Astfel, s-a observat ca ambele genuri de evenimente sint precedate de vibratii abia detectabile si ca intervalul de la un soc la altul este constant pentru fiecare bolnav sau epicentru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.