In aceasta iarna intretinerea la apartamentele bransate la retelele publice de incalzire va costa in mod sensibil mai mult
Din cauza frigului si a scumpirii gigacaloriei, in aceasta iarna intretinerea la apartamentele bransate la retelele publice de incalzire va costa in mod sensibil mai mult. E de asteptat ca in aceste conditii, sa creasca si numarul datornicilor la intretinere.

Presedintele Ligii asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta a explicat la BBC motivele si modul in care factura la intretinere poate creste in aceasta iarna fata de iarna trecuta: “Comparand decembrie 2007 cu decembrie 2006, trebuie sa tinem cont de doua lucruri. In primul rand, diferenta de temperatura medie exterioara, care in decembrie 2006 a fost de 3,3 grade Celsius iar in decembrie 2007 de 0,5. De aici a aparut o crestere de aproximativ 12 procente. Se adauga la asta scumpirea energiei termice, electrice, a gazelor care aduce o diferenta de alte 12 procente. Deci putem vorbi de o crestere totala de 24 de procente la costul total al intretinerii.”

Domnul Mereuta spune ca, fata de luna noiembrie, in decembrie 2007 factura la intretinere a crescut cu aproximativ 13% din cauza temperaturii medii mai scazute in decembrie cu circa cinci grade.

Mihai Mereuta spune si ca in Bucuresti, felul in care sunt construite si izolate cele mai multe blocuri de locuinte duce la pierderi de aproximativ doua ori mai mari decat intr-o capitala din tarile nordice.
La randul sau, presedintele Federatiei Asociatiilor Proprietarilor Radu Opaina se asteapta la un val de datornici la intretinere, cu toate problemele legate de aceasta chestiune: “Dupa trei luni de neplata, acestia pot fi actionati in justitie si exista instante care au zile intregi pe rol numai procese de recuperare a datoriilor la intretinere. Din cate stim noi totusi foarte putini ajung sa fie evacuati pentru acest motiv pentru ca in cele din urma gasesc solutii: si-au vandut locuintele sau au devenit chiriasi la alt proprietar.”
In Bucuresti, costul gigacaloriei este de 119 lei si costul incalzirii este mai mic dar in alte orase, precum Botosani sau Brasov, pretul gigacaloriei e aproape dublu si la fel si cifrele care apar pe facturi.
Mihai Mereuta observa si ca in special pensionarii, continua sa fie foarte vulnerabili la orice crestere de preturi la intretinere si ca veniturile lor depind in mare masura de vremea de afara.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.