Toate primariile din tara puteau apela la armata pentru a lua zapada din localitati, insa aproape nimeni nu a stiut de aceasta prevedere legala

Orice edil poate solicita sprijinul armatei in cazul unei situatii de urgenta, potrivit Orodonantei nr. 21/2004. „Daca o primarie ne cere ajutorul in caz de inundatii sau in caz de deszapezire noi il oferim. Primaria Sectorului 6 este singura care ne-a cerut ajutorul in Capitala“, a declarat Andreea Dumitru, purtatorul de cuvint al Ministerului Apararii.

Cristian Poteras, edilul sectorului 6 din Bucuresti, a solicitat armata pentru a-l ajuta la deszapezire. Nici un alt primar de sector nu a mai facut insa acest lucru. „Dupa ce s-a primit prognoza de ninsoare, primarul a discutat cu reprezentantii armatei, ai pompierilor, dar si cu cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, avind in vedere cantitatea mare de zapada ce urma sa cada. Apoi a vorbit si cu ministrul Armatei, Teodor Melescanu, care a dat un ordin ca toate unitatile militare sa ajute la deszapezire in cazul in care sint solicitate de primarii“, ne-a explicat Mihai Anghel, purtatorul de cuvint al Primariei Sectorului 6. Potrivit acestuia, Cristian Poteras a solicitat ajutorul armatei pentru deszapezirea zonelor din jurul pietelor, al scoliilor, al bicericilor, dar si al institutiilor publice.

Patru primari ai Capitalei au recunoscut ca nu stiau ca pot chema armata. Pe de alta parte, sustin ca nu au nevoie, pe motiv ca deszapezirea s-a facut eficient. „Ati vazut vreo strada nedeszapezita in sector? Nu a fost nevoie sa apelam la armata, sincer nici nu stiam ca se poate apela“, a declarat Liviu Negoita, primarul sectorului 3. Negoita este contrazis chiar de omul care se ocupa cu deszapezirea in sectorul sau. Silviu Prigoana a declarat ca obligatia sa contractuala este de a deszapezi doar 30% din sector, adica strazile aferente traseelor mijloacelor de transport in comun si a celor care asigura accesul la obiectivele sociale si economice importante, restul raminid sub nameti. „Multe strazi secundare, care nu intra sub incidenta contractului, erau inpracticabile. A trebuit sa le deszapezim noi pentru a putea ridica gunoiul“, a explicat Silviu Prigoana.

Si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, spune ca nu are nevoie de armata pentru a deszapezi strazile sustinind ca strazile din sectorul 1 sint curate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.