Exista un site in limba romana care contine sfaturi legate de materiale si de modul de preparare a dispozitivelor explozibile, de la simple petarde pina la C4, napalm sau nitroglicerina.

Potrivit Cotidianul, imprumutind modelul occidental, in spatiul virtual romanesc incep sa apara site-uri si forumuri periculoase. Astfel, autori neidentificati au decis ca ar fi o idee buna sa faca un forum in limba romana pe care sa invete cititorii cum sa faca bombe. La adresa Explozibil and Fun oricine este interesat poate afla cum sa faca bombe artizanale, de la petarde si artificii relativ inofensive pina la napalm sau C4. Autorii au facut chiar si o sectiune in care recomanda magazine de unde pot fi cumparate materialele necesare pentru a arunca lucruri in aer.

Autorii forumului l-au inregistrat pe un domeniu care ofera gazduire gratuita pentru forumuri, detinut de firma 3X Media International SRL. Reprezentantii societatii nu au putut fi contactati pentru detalii pina la inchiderea editiei.

Unul dintre utilizatorii forumului, care semneaza Bernar, ofera, spre exemplu, toate materialele necesare fabricarii de explozibil C4, precum si modul de preparare. Indatoritor, isi ofera si ID-ul de Yahoo! Messenger pentru a asista doritorii.

Administratorul forumului, care semneaza Y2K, nu se lasa mai prejos. Putem gasi o sectiune cu filmulete si mai multe sectiuni cu diverse tipuri de bombe si bombite. Becul cu benzina, bomba-liceu (denumita astfel pentru ca prima oara a fost folosita intr-un liceu din SUA, unde a ranit grav o fetita, dupa cum ne spun autorii) sau bomba-discheta, toate se regasesc la sectiunea Bombe simple. De mentionat ca mai toate ingredientele pentru fabricarea bombelor sint relativ usor de gasit.

Autorii forumului isi fac si reclama: un e-mail nesolicitat venit de la service@ilegal.3xforum.ro, semnat Y2K, indeamna doritorii sa viziteze forumul pentru a-i creste traficul.

Serviciul Pirotehnic din Politia Romana, in care sint politisti specializati pentru interventii la evenimente in care sint anuntate atentate sau amenintari cu bomba, spun ca „retetele“ de pe acest site sint intr-adevar „eficiente“. „Nu darima cladiri, dar sint foarte periculoase. Au fost nenumarate cazuri in care persoane curioase au fost ranite. Unele si-au pierdut o mina, altele cite un picior. Zilnic mor oameni incercind sa construiasca astfel de dispozitive“, ne-a declarat un politist pirotehnist, care nu a dorit sa fie citat.

De astfel de site-uri se ocupa la noi Serviciul de Crime Informatice din cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate din Politia Romana (DGCCO). Solicitat, purtatorul de cuvint al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Sarmizia Sfetcu, ne-a declarat ca, „in mod normal, se analizeaza continutul site-ului si, daca este cazul, se iau masuri pentru inchiderea lui prin notificarea administratorului acestuia“. Unii politisti sint de parere insa ca informatia care este gasita pe Internet nu inseamna neaparat instigare si este greu de interzis. „Aparent nu este o problema. Detinerea unui bec si a benzinei nu este ilegala, insa ceea ce se poate face cu ele este periculos. Daca dai informatia pe site nu este ilegal si e greu de spus daca este vorba despre instigare“, este de parere acelasi pirotehnist.

De-ale forumistilor „artificieri“

cuban3zu: „Are bunica mea in magazie citiva saci de azotat de amoniu (NH4NO3) si am zis sa ma servesc cu doua sticle de 2l pline, da' nuj ce as putea sa fac cu ele“.

cuban3zu: „Next year azotatu', ca l-a folosit la ingrasamint :(“.

mata_mosu: „Sa aveti grija sa nu fiti unsi cu ulei, vaselina sau ceva de genu' ca poate sa-ti puste in mina sau sa iei foc“.

Y2K (n.r. - la finalul retetei pentru napalm): „Produsul final trebuie sa aiba consistenta unei gelatine fluide. Acum folositi dupa cum este cazul... posibilitatile sint aproape infinite, depinde de imaginatie. Bafta! :P“.

Bernar: „Eu am facut si mi-o iesit ceva care semana a orez cu lapte. Si nu o bubuit, numa' o ars. NASPA!“.

Y2K: „Pai, tu ai facut pasta, era groasa? vezi ca trebuie sa fie o pasta cind ii dai foc... si nu ii dai foc asa aiurea, il pui, de ex., intr-o cutie de vopsea si faci cumva cu fitil sa ii dai foc...“.

Y2K: „Hehehe, eu am pus intr-o folie de aluminiu, iar pentru declansare am pus in staniol mult praf de pusca care i-am facut doua gauri... pe una mica i-am pus fitil de la rachetele de Revelion si la gaura mare (1,5 cm) am pus un pic de vata... gaura mare indreptata spre amestec si i-am dat foc... si mai departe BOOM!“.

Y2K: (n.r. - admirativ dupa reteta pentru C4): „Wow, super tare.... dar ce declansator ai nevoie sa aprinzi?Sau in ce mediu?“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.