La patru zile de la accident, Boiengul companiei Tarom se afla inca in apropierea pistei de decolare

Avionul care a lovit o masina de intretinere pe Aeroportul Otopeni zace inca in apropierea pistei de decolare la patru zile dupa producerea accidentului. Boeing-ul 737 al companiei Tarom are inca aproape opt tone de combustibil in rezervoare. Pasagerii care decoleaza de pe Henri Coanda sunt ingroziti de imaginea epavei aflate in apropierea caii de rulare.

Luni, o echipa de tehnicieni a reusit sa scoata aproximativ doua tone de combustibil din rezervoarele avionului si sa indeparteze dispozitivele care ar fi putut declansa un incendiu. In aeronava se mai afla insa alte opt tone de kerosen care nu a putut fi scos. In aceste conditii, orice eroare de pilotaj sau de coordonare ar putea duce la o catastrofa de proportii.

Insemnele Tarom au fost sterse de pe avion pentru a nu crea companiei o imagine negativa in randul pasagerilor care pleaca sau vin pe Otopeni. Specialistii spun ca Boeingul nu mai poate fi reparat pentru ca a fost afectata intreaga structura de rezistenta. Aeronava nu poate fi deplasata de la locul accidentului pana la sosirea unei echipe din partea societatii de asigurari ASTRA. Expertii constatatori sunt asteptati in zilele urmatoare.

Filmul accidentului

Potrivit raportului preliminar, activitatea de balizaj era efectuata de un agent autorizat, iar echipa de intretinere, formata din patru oameni si doua autovehicule, lucra cu aprobarea turnului de control. Una dintre masini se afla la 600 de metri de pragul pistei, iar cealalta la 1.500 de metri fata de acelasi prag. Cronologic, evenimentele de duminica s-au desfasurat astfel:

Ora 10.49 - o echipa de intretinere a sistemului luminos al pistei a cerut aprobarea turnului de control pentru a intra pe pista in vederea curatarii balizelor.

Ora 10.57.40:
muncitorii au primit aprobarea pentru a intra la lucru, iar la 10.59.47 turnul de control a solicitat eliberarea pistei pentru ca urma sa aterizeze o aeronava. Pista a fost eliberata la 11.04.14. La ora 11.08.47, echipa de balizaj a fost reautorizata sa intre pe pista pentru continuarea lucrului. La 11.26.07, aeronava ROT 3107 a primit aprobarea pentru decolarea catre statiunea egipteana Sharm El-Sheikh.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.