Șase morți, cel puțin treizeci de răniți, in jur de o sută de locuințe avariate, structuri de rezistență grav afectate. Acesta este rezultatul neglijenței, al improvizațiilor.

Acesta este bilanțul provizoriu al anului 2007, alcătuit in urma numeroaselor explozii produse in case și in apartamente din pricina acumulărilor de gaze. Cea mai recentă a avut loc la Buhuși, județul Bacău, in a doua zi de Crăciun.

Sisteme de incălzire improvizate, făcute de vecinu', de cumnatu', de „unu' care știe", dovezi de inconștiență, gen „am deschis gazele la bucătărie să se incălzească și-am adormit", „am plecat la piață și-am lăsat ciorba pe foc...". Vă recunoașteți, poate, in ipostazele de mai sus. De cele mai multe ori, sunt acțiuni făcute din obișnuință, care nu rănesc și n-au rănit pe nimeni.

In alte cazuri insă se dovedesc fatale. Distrug vieți și fac pierdute, in cateva minute, agoniseli de zeci de ani. „Majoritatea exploziilor sunt cauzate de neglijența consumatorilor care folosesc echipamente necorespunzătoare sau le manevrează greșit", a esențializat problema Jean Paul Moreau, directorul operațional Distrigaz Sud.


Un bloc intreg, afectat de explozie

Pe 14 septembrie a avut loc cea mai puternică explozie a anului. Deflagrația de la Zalău, județul Sălaj, a distrus un bloc intreg și a ucis doi tineri. De vină au fost acumulările de gaze de la parterul și subsolul blocului. Un băiat de 20 de ani și o fată de 14 ani au murit, iar alte nouă persoane au fost grav rănite. Pentru că structura de rezistență a imobilului a fost grav afectată, comisia de expertiză a decis ca blocul să fie demolat.
Tot in septembrie, pe 19, o casă din Orăștie a fost serios avariată in urma unei explozii produse din pricina unei cauze bine cunoscute: o improvizație la instalația de gaz.

Casa a fost distrusă in proporție de 50%, iar proprietarul a ajuns la spital cu arsuri grave. O zi mai tarziu, pe 20 septembrie, in județul Brașov, s-a dezlănțuit nebunia: două explozii produse, in decursul a doar cateva ore, pricinuite de acumulările de gaze. La Zărnești, un bărbat și-a pierdut viața, iar soția lui a ajuns la Chirurgie Plastică. A doua explozie s-a produs intr-un bloc din Săcele, unde un apartament a explodat din cauza unei nenorocite improvizații la instalația de gaz.