Autoritățile trebuie să pună ordine in comerțul cu brazii pentru Crăciun, pentru a stopa tăierile inutile.

In mod cert, piețele din București și din marile orașe ale țării au oferit in acest an o ofertă prea mare de brazi de Crăciun. Mii de exemplare splendide au fost aduse din țările nordice, iar altele au provenit din pădurile romanești.

Cum prețurile au fost pe măsura calității, mulți brazi nu s-au vandut deloc, rămanand să fie oferiți gratis, in dimineața zilei de Crăciun sau să fie transformați in lemne de foc. Dar oare n-am putea evita, pe viitor, astfel de dezastre ecologice?

In prima zi de Crăciun, mii de brazi nevanduți zăceau prin piețe, asteptand să fie luați și aruncați in foc. In Piața Amzei, cu două zile inainte, părea că s-a mutat o pădure adusă din Scandinavia. Mulți comercianți au mizat pe experiența anului trecut, cand brazii s-au vandut foarte bine. A fost jale mare pe 25 decembrie, cand s-au constatat pagubele. Din 400 de brazi din Norvegia, un intreprinzător a vandut numai 100! Și toți au avut pierderi.


Brazii nevanduți au fost curățați de crengi și vor fi vanduți ca lemne pentru foc. La fel a fost și in piețele Crangași, Domenii sau Matache, ca, de altfel, in mai toate piețele din București sau din marile orașe. Brazii aduși din străinătate au rămas nevanduți și in piețele timișorene, tot pentru că s-au menținut prețuri foarte ridicate.


Deși cei care au venit să vandă brazii in Timișoara au fost rugați de clienți să mai lase din preț, fiind chiar atenționați că marfa lor va ajunge surcele pentru foc, aceștia nu au cedat,
iar la sfarșit se văicăreau blestemand vanzările foarte slabe.


Pomii s-ar putea comercializa la ghiveci!

Dincolo de socotelile celor care fac comerț, se pune problema jafului produs in mod inutil in pădurile noastre sau ale altora. Sigur, gandind din punctul de vedere al intermediarilor, vanzarea brazilor e o afacere cu risc: un an merge excepțional, in anul următor pierzi tot ce-ai investit!


Dar poate că n-ar fi rău dacă autoritățile de mediu ar prelua controlul acestui gen de comerț.
De pildă, s-ar putea face comandă, incă din timpul verii, așa cum se rezervă biletele de avion. Sau, mai bine, s-ar putea dezgropa brăduții cand ajung să măsoare un metru, ar putea fi puși in ghivece și, in acest fel, dacă nu s-ar vinde, ar putea fi replantați.

Și cei cumpărați ar reveni in natură, după sărbători, pentru că ar fi plantați in fața blocului sau in fața casei, după caz. Sigur, se pune problema prețului, pentru că brazii cu ghiveci sunt mai scumpi. Dar cat de scumpi?