Sunt oameni obisnuiti, dar puterea lor o cunoastem cu adevarat doar atunci cand curajul pe care il dovedesc ii transpune in memoria colectiva. Ei sufera si se sacrifica pentru semenii lor ca niste ingeri. Fara sa pregete, fara sa ceara nimic in schimb. Sunt eroii care ne-au impresionat in acest an.

Liviu Librescu este dovada ca eroii nu dispar niciodata. Pe 16 aprilie, profesorul israelian de origine romana, de la Universitatea americana Virginia Tech, a murit pentru ca studentii sai sa traiasca. Profesorul israelian a blocat cu trupul sau usa clasei pentru a-l opri pe Cho Seung-Hui, psihopatul care vana oameni in campusul universitatii. Librescu a fost ucis de rafalele atacatorului, dar tinerii pe care i-a aparat au scapat iesind pe ferestre.

Sacrificiul sau nu a fost in zadar. Asasinatul in masa s-a soldat cu 33 de morti si 28 de raniti, dar bilantul ar fi fost si mai grav daca studentul scelerat ar fi trecut de usa aparata de Librescu.

Sacrificiul unui supravietuitor

Dupa 77 de ani, in care a supravietuit Holocaustului si dictaturii comuniste, in care a publicat numeroase articole si studii de inginerie mecanica, primind zeci de premii si titluri onorifice, Liviu Librescu a decis pe loc ca viata lui se poate incheia acolo, in spatele unei usi ciuruite de gloante, pentru a salva 21 de tineri.

Acesta a fost targul pe care l-a facut instantaneu, infruntandu-si destinul fara ezitare. „Profesorul Librescu nu a facut nicio incercare de a fugi”, a povestit Caroline Merrey, una dintre studentele aparate de Librescu.

Povestea profesorului care a murit pentru studentii sai a facut inconjurul lumii, fiind transmisa de toate ziarele si televiziunile importante. Fostii colegi din Romania, Israel si Statele Unite, studentii, prietenii, rudele victimelor din acel carnagiu, dar si milioane de oameni impresionati de gestul sau eroic i-au cinstit memoria si s-au rugat pentru sufletul sau, iar presedintele SUA, George W. Bush, a evocat curajul sau in traditionalul discurs de Ziua Recunostintei. Semn ca nu9 AM Admin - Administrare Articolemele lui Liviu Librescu a supravietuit inca o data.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.