La 18 ani liceenii stiu despre Revolutie ca atunci romanii s-au batut intre ei
Pe multi dintre copiii Revolutiei, nascuti la granita dintre Nicolae Ceausescu si Ion Iliescu, ii gasesti prin bancile claselor a XII-a, detasati de un trecut care nu le apartine si nu ii intereseaza. Nu stii daca sa razi sau sa cazi pe ganduri cand descoperi ca in mintile lor pluteste un fascinant haos de franturi pe care le cunosc despre comunism si Revolutie, deformate de povestile parintilor si de ce vad la televizor.

Confuzi, dar siguri pe ei, unii regreta, indirect prin amintirile parintilor, casa si serviciul asigurate de Ceausescu, altii se bucura ca acum, la o adica, il pot injura chiar si pe Basescu si nimeni nu mai da doi bani pe Iliescu. In schimb, cunosc de-a fir a par odiseea Elodiei.

Fie ca stiu de insemnatatea revolutiei, fie ca o vad ca pe un moment de "prin decembrie '89", cand "s-au batut romanii intre ei", pentru generatia Revolutiei aceasta este ca un capitol din manualul de istorie: indepartata, cu care nu au nici o legatura, dar totusi destul de recenta incat parintii sa le fi povestit cate ceva despre ea. Luand la pas cateva licee, de la unul marginas la unul central, interesul pentru Revolutia din 1989 scade proportional cu cel pentru odiseea ghinionistei Elodia. Daca la un liceu industrial se discuta aprins despre ambele subiecte, la unul cu staif apatia dezinteresului le plaseaza cam in acelasi plan indepartat, al unui lucru vazut la televizor. Din lucrurile pe care le stie despre Revolutie, si acelea deformate de povestile parintilor, generatia 1989-1990 isi da seama ca mai sunt multe de aflat si ca ramasitele acelor vremuri trag sforile si in ziua de azi.

E ciudat sa vezi cum personajele publice ale Revolutiei sunt amestecate talmes-balmes. Alaturi de Ion Iliescu si de Petre Roman, Nicolae Vacaroiu si Miron Cozma apar inexplicabil in amintirile tuturor, pe baricadele Revolutiei. O alta bizara constanta care pluteste prin licee, in afara de apetitul pentru misterele Elodiei, este ca Ion Iliescu a ajuns, in ochii acestei generatii, un pensionar machiavelic care a facut numai rele si pe care nu l-ar vota nici sa-i pici cu ceara. Liceenii nu s-ar mai lasa pacaliti de vreun politician care le-ar invarti pe sub nas vechea placa "pentru voi am luptat la Revolutie".

Roman de la "Dansez pentru tine"

La Grupul scolar Industrial "Grigore Cerchez", fost "Autobuzul", ai patrunde mai usor in inimile liceenilor cu cateva dezvaluiri despre disparuta Elodia decat cu intrebari despre Revolutia din 1989. "De ce nu ne intrebati de Elodia? La Revolutie ce sa fie, s-au batut romanii intre ei", se aprinde o ceata de elevi de-a XII-a, blagosloviti cu absenta profesorului de la ora. "Revolutia a venit din Vest si a inceput in RDG. Au venit serviciile secrete din Anglia. Ceausescu a fugit cu o masina intr-o fabrica si l-a gasit un muncitor: 'Uite-l, ma, pe Ceausescu!>>. Nu l-a crezut nimeni", povesteste Tudor versiunea lui de Revolutie, dar, avand in vedere ca bunica-sau a fost general de Securitate, iar un unchi e si acum prin Serviciul de Informatii Externe, nu stii daca ce spune el sunt informatii procesate gresit sau dezvaluiri in exclusivitate. "Securistul", cum il impung colegii pe Tudor, mai stie ca "Securitatea a ajutat sa-l dea jos pe Ceausescu. Se mancau intre ei, voiau cat mai mult. Ei conduceau, nu Ceausescu. Tot ei sunt si acum". Colega lui, Ruxandra, stie de la parinti ca "armata lupta contra poporului, apoi a trecut si ea de partea lor". Isi aduce aminte de personajul Petre Roman intr-o postura postmoderna, nu tocmai demna de un fost ministru de Externe care a participat la Revolutie: "Aaa, e cel care a venit la 'Dansez pentru tine>> si care si-a parasit nevasta!". Ion Iliescu e viu in amintirile Ruxandrei: "A urmat la conducere dupa Ceausescu. A facut niste manevre - haide sa va fie mai bine. si n-a fost".

"Revolutionarul" pro-Iliescu

In alta clasa, pe Ana Maria nu o intereseaza Revolutia, fiind proaspat maritata cu un tip din Partida Romilor, loc unde isi vede si ea viitorul. L-ar vota doar pe Becali, iar pentru Iliescu revolutionarul are un venin pe care doar privitul in exces la televizor l-ar putea explica. "Iliescu nu-mi place pentru ca a mancat Romania. A furat-o, am vazut la OTV. E cel mai parsiv, ar trebui impuscat ca Ceausescu. Daca nu ar fi fost el in 1990, acum ar fi fost mult mai bine", zice infipta Ana Maria.

Avocatul lui Iliescu la liceul "Cerchez" este Claudiu, fiu de revolutionar. "El nu a furat. Basescu, care are case, si-a luat pe Legea 112 casa nationalizata", sare Claudiu cand colegii il porcaiesc pe Iliescu. "N-a facut nimic", ii zice o colega. "A crescut PIB-ul cu 10%", il apara Claudiu. Cu un viitor stralucit in PSD, asa cum isi doreste, Claudiu stie ca "in 21 decembrie a venit Ceausescu in Bucuresti la un miting. Un tampit a dat cu niste petarde si de-aia a iesit scandal. Era si faptul ca lumea nu-l mai dorea. Cea care a gresit a fost Elena, care in 1980 a fost in Coreea de Nord si a vrut sa aduca sistemul de acolo. Pana atunci era bine".

La "Cerchez", comunismul lui Ceausescu e luat si cu bune, si cu rele. "Aveai locuinta asigurata, aveai ce sa mananci, era bine ca toti erau egali", ii tine isonul Elena David lui Claudiu, pe care il doare ca "inainte n-aveam datorii si acum suntem cea mai indatorata tara. Ceausescu a luat de la bogati si a dat la saraci". Vocea democratiei se ridica aspru din pieptul lui Ionut Nuta: "Adica daca eu sunt mai destept ca tine, daca muncesc ca lumea si fac avere, de ce sa vina cineva sa mi-o ia?". Elena David si colega ei de banca, Florina Costinescu, stiu insa si ca "aveai televizor doua ore pe zi, nu era apa calda, nici curent si era coada la carne. Inainte nu puteai sa vorbesti de rau pe nimeni, erau multi turnatori. Acum poti sa-ti bagi ceva si in presedinte". Florina stie de la maica-sa si ca "fotografia lui Ceausescu era in fiecare clasa, tineau la ea mai mult ca la o icoana". La final, Claudiu - avocatul lui Iliescu - ajunge sa-l ia in brate si pe Ceausescu: "A facut si multe lucruri bune - Casa poporului, Transfagarasanul, metroul, facea case. Basescu si Constantinescu n-au reusit sa schimbe nimic, doar au scumpit totul".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.