Romania nu are nici un aparat care sa testeze nivelul de iradiere al produselor alimentare importate, a informat Comisia Nationala de Control al Activitatilor Nucleare (CNCAN). Probabilitatea de a consuma alimente iradiate din import este mare.

Pana acum, autoritatile statului nu au pus problema existentei unui institut de control si a unor laboratoare de certificare a produselor alimentare iradiate asa cum sunt in toate tarile civilizate. "Ar trebui sa avem si noi un astfel de institut de control. Asa, suntem nevoiti sa ne bazam pe buna-credinta a producatorilor care exporta alimente la noi", a afirmat Anton Coroianu, director in CNCAN.

Iradierea alimentelor se practica in tarile occidentale, in vederea distrugerii anumitor bacterii din compozitia produsului, pentru ca acesta sa aiba o durata de valabilitate mai mare. Produsele cele mai iradiate sunt legumele, fructele si vinurile. In Romania, nu se utilizeaza acest procedeu de iradiere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.