Miron Cozma se plimba in trening prin puscarie, vorbea la mobil si-i lovea pe gardieni pentru ca "nu se lasau batuti" la fotbal si la tenis. E doar o parte din ceea ce au aflat inspectorii Ministerului Justitiei, care au finalizat ancheta la Penitenciarul Rahova, despre liderul minerilor.

Ancheta demarata in urma cu o saptamana la Penitenciarul Rahova la solicitarea ministrului Monica Macovei s-a incheiat, iar inspectorii ministerului au finalizat raportul care se afla pe masa ministrului, sustin surse judiciare. Concluzia inspectorilor, dupa ce au vorbit cu mai multi detinuti din inchisoare, a fost ca Miron Cozma se bucura de mult mai multe drepturi decat un condamnat obisnuit. Anchetatorii i-au intrebat pe mai multi detinuti, dar si personalul inchisorii, cum se comporta Luceafarul Huilei cu ceilalti detinuti si cu gardienii si daca a beneficiat de drepturi si favoruri care nu se cuveneau unei persoane care executa o pedepasa privativa de libertate. In zilele urmatoare, la Rahova se asteapta masuri administrative severe, care pot culmina chiar si cu schimbarea conducerii.

NAVETA LUI COZMA, PREA COSTISITOARE

Cozma a stat la Rahova pana la sfarsitul anului trecut, cand a fost transferat la Penitenciarul Craiova, la solicitarea procurorilor Parchetului Curtii de Casatie. Acestia au comunicat ca fostul lider al minerilor, s-ar fi implicat in afecerile clanului Camataru, comunica frecvent cu exteriorul si legase relatii de prietenie cu gardienii. Saptamana trecuta, Cozma a fost readus la Rahova, din considerente practice. Saptamanal, Cozma era plimbat de doua-trei ori de la Craiova la Bucuresti dus-intors, pentru a fi prezent la procesele din Capitala.

In aceeasi zi cand a fost readus la Bucuresti, ministrul Justitiei, a dispus o ancheta la Rahova, ca urmare a unei emisiuni la un post de radio, care difuzase mai multe interviuri cu detinuti care aratau de ce favoruri se bucura Cozma la parnaie. Minstrul a dat atunci un comunicat, in care arata ca purtarea sfidatoare a Luceafarului Huilei "ar fi fost tolerata de conducerea Penitenciarului Rahova si de unii angajati ai Administratiei Nationale a Penitenciarelor".

BASTAN PRINTRE OROPSITI

Asa cum au relatat martorii interogati de inspectori, Cozma, sprijinit de nasul sau, Fane Spoitoru, care insa a fost eliberat anterior, au terorizat atat pe ceilalti detinuti, cat si pe gardienii care nu se dovedeau receptivi la "cerintele speciale" ale Luceafarului. Astfel, Cozma nu era obisnuit sa poarte imbracamintea maronie sau gri speciala puscariasilor, pentru ca era prea uzata si aspra. El se plimba numai in trening si nu se ferea sa vorbeasca la telefonul mobil, interzis intr-o inchisoare. Manca pe saturate, nu numai de la cantina unitatii, unde avea puse deoparte cele mai bune bucati din mancare, ci si de pachetele aduse de apropiati, care depaseau cu mult limitele de dimensiuni si cantitati impuse de conducerea penitenciarului.

Cand nu manca, nu citea presa sau nu se uita la televizor, Cozma se relaxa la un joc de fotbal sau de tenis cu gardienii, ori cu ceilalti detinuti. Daca pierdea, se infuria si uneori ii lua la bataie pe oponentii sai. Gardienii care nu-i intrau in voie, primeau, de cele mai multe ori, cate un picior in dos sau, daca enervarea "Luceafarului" era mai pronuntata, palme sau pumni. Unul dintre gardieni n-a mai suportat tratamentul aplicat de Cozma si l-a altoit cu pumnul in gura. Luceafarul huilei s-a ales cu maxilarul fisurat si s-a mai potolit o vreme, betesugul obligandu-l chiar sa lipseasca de la procese.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.