Potrivit unui articol Ziua, NASA au spus ca cele doua galaxii se pare ca sunt intr-un proces de contopire care ar fi disturbat campul magnetic determinand astfel trezirea la viata a unei masive gauri negre intr-una din ele. Impactul jetului particulelor asupra galaxiei mai mici este cu atat mai important cu cat cele doua galaxii sunt foarte apropiate una de cealalta, la doar 20.000 de ani lumina, adica aceeasi distanta care separa Terra de Calea Lactee, informeaza NASA.

Astronomii sunt de acord ca in cele doua galaxii pot exista sisteme planetare dar nimic asemanator vietii nu ar putea supravietui acestui fenomen. In Jurnalul Astronomic se mentioneaza ca asemenea fenomene nu sunt rare, dar este pentru prima oara cand o gaura neagra atrage alta galaxie.

Antena 3 completeaza cu declaratia astronomilor de la NASA care au precizat ca un astfel de fenomen chiar are loc, in prezent, insa nu exista riscul ca raza letala sa afecteze Pamantul. Cele doua galaxii studiate de astronomi se afla la 1,4 miliarde de ani lumina distanta de Pamant. Evenimentul galactic violent a fost receptat cu ajutorul catorva telescoape, inlcusiv Chandra, Hubble si Spitzer.

Conform BBC, majoritatea galaxiilor, daca nu chiar toate - inclusiv propria noastra Cale Lactee - se crede ca au in centru gauri negre supermasive.Unele dintre aceste galaxii proiecteaza jeturi puternice de energie din apropierea locului gaurii negre, fiind cunoscute drept "galaxii radio", deoarece aceste jeturi devin vizibile la lungimi de unda radio.In sistemul 3C321, galaxia mai mare dintre cele doua - poreclita de astronomi "galaxia stelei mortii" - are un astfel de jet care emana din centrul sau, din apropiere de gaura neagra.

Galaxia a doua, mai mica, a intrat in raza jetului gaurii negre din centrul primei galaxii.Aceste jeturi de energie pot atinge viteza luminii si pot parcurge distante foarte mari.Jetul din sistemul 3C321 are o latime de aproape o mie de ani-lumina si se crede ca a parcurs o distanta de unu sau doua milioane de ani-lumina.Astfel de jeturi sunt formate din particule de energie si campuri magnetice.Ele produc cantitati uriase de radiatii, in special sub forma razelor X sau razelor gamma.

"Am vazut multe jeturi produse de gaurile negre, insa acum este pentru prima data cand un astfel de jet intra intr-o alta galaxie", spune Dan Evans, cercetator la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian din SUA.