Statisticile psihiatrilor arata ca depresiile si actele de suicid scad considerabil in perioada Craciunului si a Revelionului.
Craciunul nu inseamna doar bucurie, chefuri si daruri, ci si tristete pentru cei napastuiti sau parasiti. Ziarele si filmele dramatice tin sa ne aminteasca, an de an, de cei care nu au pe nimeni, care se simt mizerabil de sarbatori si care sint napaditi de ginduri suicidale. De aici vine mitul conform caruia toate aceste suferinte explodeaza in preajma noului an. Totusi, statisticile spun altceva. „Mass-media intretin mitul dupa care Craciunul sta la originea cresterii sinuciderilor si a episoadelor depresive“, observa, contra curentului, „Los Angeles Times“ (LAT). De fapt, in aceasta perioada, sinuciderile scad pina la 40% fata de restul anului, precizeaza cotidianul american.

Iarna este, cu siguranta, un anotimp mai mohorit decit cel estival, iar lipsa luminii Soarelui provoaca disconfort chiar si in rindul celor mai optimisti oameni. Dar sa spui ca de Craciun creste riscul pentru depresii si sinucideri este eronat, afirma profesorul Dan Romer de la Universitatea din Pennsylvania, citat de LAT. Pentru a inlatura aceste prejudecati, cercetatoarea Helen Bergen, de la Universitatea din Oxford, a urmarit numarul cazurilor de automutilari, come alcoolice sau consum deliberat de otravuri semnalate de spitalele englezesti in perioada 1976-2003. Concluzia a fost ca toate aceste incidente scad considerabil in intervalul 19-26 decembrie, cele mai mici niveluri fiind semnalate tocmai de Anul Nou.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.