Teoretic, de la 1 ianuarie 2006, romanii ar putea intra in posesia mult-controversatelor carti electronice de identitate, in schimbul unui pret piperat pentru buzunarele lor. Aceste carti electronice de identitate ar fi trebuit sa intre in vigoare inca de la 1 ianuarie 2004, conform Ordonantei 69/2002. Lipsa banilor pentru punerea in aplicare a programului privind realizarea si eliberarea cardurilor cu pricina, precum si problemele legate de reorganizarea structurilor au facut ca termenele prevazute initial sa fie decalate.

Autoritatile in domeniu sustin ca, pe de o parte, in prezent nu sunt fonduri pentru emiterea de carti electronice. Pe de alta parte, este greu sa emiti norme metodologice atat timp cat nu se cunosc standardele care vor fi impuse la nivel european.

"Faptul ca Romania a decalat termenul este o dovada de intelepciune, deoarece nu se cunosc standardele dorite nici la nivelul UE. Sunt inca discutii pe aceasta tema si, de exemplu, nu s-a cazut de acord daca se va introduce amprenta de identificare digitala sau cea a irisului", a declarat Paraschiv Petu, comisar-sef, directorul general adjunct al Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor (INEP).

«Putem plati in oua ridicarea buletinului?»

"Pentru nevoile pe care le avem folosim niste imprimante suprasolicitate, la care probabil nici nu mai gasim piese de schimb, daca se strica vreuna. Tehnica necesara pentru emiterea unor astfel de carti de identitate este foarte costisitoare", a declarat, la randul sau Silviu Cristian Luncasu, comisar-sef, in cadrul INEP.


"In plus, si costul unei astfel de carti ar fi mai ridicat si nu stiu cati si-ar permite. Pentru unii, si tariful de 65.000 de lei, cat costa acum cartea de identitate, este o suma exagerata. Au venit persoane care ne intrebau daca pot plati acesti bani in oua sau branza. Probabil ca se va lua in calcul si acest lucru si se va ajunge la o solutie viabila", a mai adaugat Luncasu.

In Europa, exista doar cateva tari care au inceput sa emita carti electronice: Austria, Italia si Finlanda. Urmeaza, in curand, Olanda, Germania si Franta. Costul unui astfel de act, in Austria, e de aproximativ 70 de euro.

La sate, noile carti ajung prin 2009

Conform noilor reglementari, autoritatile publice centrale si locale, precum si serviciile descentralizate judetene au obligatia sa asigure echipamentele si programele informatice necesare, in vederea accesului cetatenilor la serviciile electronice ale administratiei publice astfel: in municipiile resedinta de judet, pana la data de 31 iulie 2007, in celelalte municipii si orase pana la 31 decembrie 2008, iar in comune, pana la data de 31 decembrie 2009. Intreaga activitate va fi coordonata de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor. Cat priveste actualele carti si buletine de identitate, pot fi utilizate pana la expirarea valabilitatii lor.