* Specialistii din primarie recomanda oamenilor sa plateasca expertiza din propriul buzunar * Cladiri care stau pe liste de ani intregi - "expirate"

In vreme ce proprietarii blocurilor cu bulina rosie din Capitala refuza consolidarile, cei care locuiesc in imobile foarte vechi, neincadrate in aceasta categorie, se dau de ceasul mortii sa convinga autoritatile sa expertizeze si blocurile lor. Locatarii blocului numarul 37 de pe strada Moise Nicoara, construit acum 70 de ani, asteapta degeaba de 4 ani ca primaria sa faca o expertiza tehnica imobilului, in vederea consolidarii.

Desi de atunci li se tot raspunde ca sunt pe lista de prioritati, oamenii sunt disperati: la cutremurul din 1977, cateva ziduri s-au prabusit, iar atunci s-au facut doar cateva reparatii minore, nicidecum consolidari. Fiind un bloc tip vila, cu 4 etaje, inauntru nu locuiesc mai mult de 15 persoane, majoritatea pensionari. Ca sa nu mai vada crapaturile adanci taiate in ziduri, familia de la parter le-a tapetat pe toate. "Mi-e si groaza sa bat un cui, sa nu ma trezesc cu molozul peste mine.

N-am curaj sa desfac tapetul, ca nu cumva sa descopar crapaturi si mai mari", spune locatara de la parter. In plus, vecinii au facut si mansarda din caramida, insa fara a verifica structura de rezistenta a blocului. Dedesubtul mansardei, de-a lungul etajelor, sunt numai ferestre pe toata latura blocului, fara nici un stalp de sustinere. "De 4 ani sunam la primarie, la AFI. Mereu ne spun sa asteptam, ca acum nu au bani decat pentru blocurile cu peste 5 etaje. O sa ne vina randul dupa ce-om muri", se amarasc batranii.

Cu toate insistentele lor, nimeni din primarie nu a venit vreodata sa vada blocul. "Autoritatile se arata interesate numai de soarta blocurilor din centru, iar pe noi ne lasa balta. Ati auzit vreodata de bloc cu bulina rosie in alt loc decat in centru?", se intreaba oamenii. Functionarii de la serviciul de consolidari din primarie ne-au spus artagosi: "Ar fi cazul ca oamenii sa-si faca expertizele si pe cont propriu, din banii lor".

Normal, statul achita integral costurile expertizei, prin Ministerul Transporturilor. Intrebati de ce ii tot amana pe batrani de 4 ani, functionarii au dat din umeri. Deocamdata, ne-au spus ei, statului nu ii ajung banii sa consolideze nici macar blocurile din centru incadrate in clasa I de risc seismic. Dintre acestea, numai 5 sunt consolidate. Rezultatul: zeci de blocuri isi asteapta randul la expertiza de 12 ani. Specialistii primariei spun ca aici nici macar nu mai pot interveni, fiindca imobilele "au expirat" si nu intereseaza pe nimeni. Probabil ca asta se va intampla si cu blocul din strada Moise Nicoara, din sectorul 3.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.