Concentratia mare de produse chimice toxice ridica rata mortalitatii in locurile unde oamenii au distrus mediul prin contaminarea solului, apelor si aerului
Afectiuni gastrointestinale, tuberculoza, astm, cancer, malformatii congenitale si chiar morti premature. Acestea sunt doar cateva dintre efectele resimtite de populatiile care traiesc in zonele foarte poluate cu metale grele. Din cauza concentratiilor prea mari de plumb, zinc sau cadmiu din aer, apa sau sol, milioane de oameni sunt condamnati la o viata mult mai scurta. Institutul Blacksmith a listat recent 10 dintre cele mai poluate orase din lume in 2007. Lista ar putea fi insa mult mai lunga.

Orasul rusesc Dzerzhinsk a fost printre principalele locuri de fabricare a armelor chimice, pana la sfarsitul Razboiului Rece. Astazi, Dzerzhinsk este inca un important centru de fabricare a produselor chimice din Rusia. Gestiunea ineficienta a deseurile de produse chimice toxice au contaminat apele cu metale grele precum arsen, mercur si plumb.

In Cartea Recordurilor, Dzerzhinsk a fost inregistrat, la un moment dat, ca fiind cel mai poluat oras cu produse chimice din intreaga lume. Astazi, peste 300.000 de persoane sunt afectate din cauza poluarii excesive din zona, cu atat mai mult cu cat un sfert din locuitorii orasului sunt angajati in uzinele in care se fabrica produse chimice toxice. De aceea, rata mortalitatii depaseste cu mult rata natalitatii. Tinerii sunt cei mai vulnerabili. In ultima vreme au avut loc actiuni izolate pentru curatarea surselor de contaminare, dar niciuna de mare amploare.

Orasul siberian Norilsk, foarte poluat

Un alt punct rusesc listat de Institutul Balcksmith ca fiind excesiv de poluat este Norilsk, cel mai nordic mare oras al Rusiei si cel de-al doilea oras, ca marime, situat deasupra Cercului Arctic. Orasul siberian Norilsk, camp de lucru pentru sclavi in anii '30-'40, detine astazi un complex imens de topire a metalelor grele. Acesta emite in atmosfera milioane de tone de dioxid de sulf.

Uzinele respective au fost construite in era sovietica, atunci cand normele privind protectia mediului erau, practic, inexistente. Astfel, din cauza poluarii aerului cu dioxid de sulf, hidrogen sulfurat si metale grele (nichel, cupru, cobalt, plumb, seleniu), 134.000 de persoane sunt afectate. Emisiile de dioxid de sulf contribuie la producerea bolilor cronice de plamani, a cailor respiratorii si a sistemului digestiv.

Fost centru industrial sovietic, poluat excesiv

Orasul Sumgayit din Azerbaidjan a fost un mare centru industrial sovietic care detinea mai mult de 40 de uzine pentru fabricarea produselor chimice, industriale si agricole: cauciuc sintetic, clor, aluminiu, detergenti si pesticide. Avand costuri de productie mici si fara nicio norma de protectie mediului, industria a lasat orasul foarte contaminat mai ales din cauza concentratiilor de metale grele cu mult peste limitele admise. Muncitorii, precum si locuitorii orasului au fost expusi, de-a lungul timpului, unei poluari excesive. Deversarile la intamplare de metale grele continua insa si astazi.

De aceea, actualmente, rata de imbolnavire cu cancerului in Sumgayit este cu pana la 50 la suta mai ridicata decat in restul tarii.

In China, cel putin doua puncte foarte contaminate

Provincia Shanxi detine cel mai mare centru de exploatare a carbunelui din China. Aceasta furnizeaza doua treimi din energia intregii natiuni chineze. In sanul regiunii, orasul Linfen a fost identificat ca fiind unul dintre punctele cele mai poluate. Rezidentii pretind ca se ineaca efectiv cu praf de carbon, zilnic, mai ales in timpul serii.

Organizatii specializate au pus orasul Linfen pe lista zonelor cu cea mai proasta calitate a aerului din China. Nu este insa singurul oras din China care sufera din cauza poluarii severe a aerului. Orasul Tianying, situat in provincia Anhui, este una dintre cele mai importante baze de productie a plumbului din China.

Din cauza tehnologiilor depasite utilizate in tratarea plumbului, a exploatarilor ilegale, dar si in absenta unor masuri pentru protectia mediului, in regiunea respectiva au fost inregistrate mai multe cazuri grave de intoxicare cu plumb. Concentratiile medii de plumb in aer si sol sunt de 8,5 ori si de respectiv 10 ori mai mari decat limitele nationale admise. In mod special, copiii sufera din cauza intoxicarilor cu plumb.

Din acest motiv, ei nu se pot concentra, intampina dificultati in procesul de invatare, au probleme de vedere.

In India, doua centre grav afectate

In Sukinda Valley, din statul Orissa, se afla 97 la suta din depozitele de minereu de crom si una dintre cele mai mari mine de extragere a cromitei din lume. 12 mine continua sa functioneze fara niciun plan de protectie a mediului. Astfel, mai mult de 30 milioane de tone de deseuri de roca sunt imprastiate in regiunile vecine. Apele netratate sunt deversate direct in fluviu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.