Potrivit Cotidianul, un spital mobil echipeaza, incepind de ieri, serviciile de urgenta din Bucuresti. Pe linga aparatura medicala de performanta, masina are in dotare aparatura pentru descarcerari dificile si un cort cu instalatie de incalzire. „Masina are o componenta de prim ajutor avansat in conditiile in care Bucurestiul este o zona cu foarte multe probleme din punctul de vedere al dezastrelor. Cortul poate fi montat in 20 de minute si se prezinta exact ca un spital mobil“, a spus Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Spitalul detine echipamente pentru descarcerare grea, adica pentru taiat autocare, camioane si echipament de mobilizare a structurilor instabile. Autovehicul pentru dezastre poate fi folosit si pentru accidentele pe autostrada, nefiind necesara instalarea cortului. O astfel de masina pentru dezastre se mai afla in Tirgu-Mures si apartine SMURD. Pretul unei masini de tip spital mobil este de 320.000 de euro. In total vor fi achizitionate patru astfel de masini, doua in Bucuresti, iar restul in Craiova si in Iasi.

Conform Adevarul , Ministerul Sanatatii a achizitionat prima masina de interventie in caz de dezastre, care se transforma in 15 minute intr-un spital cu 50 de paturi.

Masinile, echipate cu tot ce trebuie pentru resuscitare, dispun si de un sistem de transmisie a analizelor medicale, in care nu exista medic pe ambulanta. Medicul ii poate spune exact asistentului ce are de facut. MSP urmeaza sa mai achizitioneze, anul viitor, inca 50 de masini.
(Mirela Dadacus)