Reprezentantii agentiilor de turism au remarcat in acest an orientarea clientului autohton catre ofertele de lux.
Anul asta, mai mult ca oricand, toata lumea din jurul meu si-a rezervat Revelionul. Unii pleaca in tara, altii in afara, iar unii chiar nu au mai gasit locuri pentru toata gasca de prieteni. Fata de alti ani, cand fiecare astepta prima de sarbatori, romanii au avut ceva mai multi bani. Iar ofertele au fost pe masura. Cea mai solicitata tara a fost Austria.

Fie ca si-au facut rezervari in tara, fie ca in afara, romanii au prins gustul revelioanelor departe de casa. Ceva mai ieftine decat petrecerile de pomina de pe plan local, sejururile in afara granitelor tarii ofera posibilitatea cunoasterii altor locuri, altei culturi, altei posibilitati de petrecere a timpului liber, mult mai diversificate.

Operatorii din piata estimeaza, pentru sezonul de iarna, incasari de 40 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de sezonul trecut, iar in zona pietei aeriene low-cost se vor inregistra cresteri de cel putin 10-15% fata de o perioada obisnuita din an.

Pe langa faptul ca anul acesta romanii calatoresc mai mult, trecand peste socul primilor ani de iesiri in afara, cand noaptea de revelion a fost o mare dezamagire, s-au orientat chiar si spre vacante exotice. "O alta modificare pe care o putem sesiza la nivelul consumatorului roman este orientarea acestuia spre segmentul de lux.

Romanii incep sa renunte la serviciile de trei stele si se orienteaza spre segmentul de cinci stele", spune Alin Burcea, patronul agentiei de turism Paralela 45. Cel mai scump pachet pe care agentia il promoveaza este un sejur in Africa de Sud, al carui pret se ridica la 2.650 de euro pentru 10 nopti. Pe partea de turism intern, cel mai interesant fenomen prezent la nivelul pietei este numarul mare de turisti straini care viziteaza zone precum Sighisoara sau Maramuresul.

Preturi mai mici pentru revelioane in strainatate

Chiar daca preturile de cazare sunt mult mai mici in tari ca Polonia si Slovenia, romanii nu le aleg in numar mare pentru petrecerea vacantelor de iarna, preferand Austria sau tari mai indepartate ca Elvetia si Italia, potrivit datelor agentiei de turism Marshal. In acest an, 110 pasageri si-au rezervat un Revelion in Austria, 36 de pasageri si-au rezervat un An Nou in Elvetia si 32 de turisti in Italia. Pentru Franta, compania a inregistrat 24 de rezervari, pentru Slovacia, 20, iar pentru Polonia, 18 rezervari.

O destinatie ceruta in aceasta iarna, chiar daca nu pentru schi, este Malta. "In acest an am inregistrat record de rezervari pentru revelion, pana acum completand cinci avioane de capacitate mare", ne-a declarat Mark Neville Farugia, directorul companiei Malta Travel.

Cinci zile in aceasta tara costa intre 250 euro de persoana (transport si cazare la doua stele) si 400 de euro (transport plus cazare la patru stele). Pe de alta parte, destinatiile verii nu au fost uitate nici iarna. "Tunisia ramane una din destinatiile preferate ale romanilor inclusiv iarna, pachetul pentru 3-4 stele ajungand la 400 - 500 de euro/persoana pentru sapte zile (transport, cazare + demipensiune). In plus, in acest an am bagat charter pe Djerba", spune, pentru "Adevarul", Gheorghe Stoian, directorul agentiei Tunisiana Travel. Cresterile de revelion pe aceasta tara au fost mai mari cu 20% fata de 2006.

3.000 de euro de persoana pentru destinatiile exotice

Cinci zile in Antalya, in regim all inclusive costa 465 euro, iar la Sharm El Sheikh (Egipt), 712 euro. "Antalya a urmat trendul ascendent din vara, cand a fost destinatia numarul unu. S-au facut rezervari mai mult pe 5 stele all inclusive sau ultra-all inclusive, si avem deja cinci avioane pline si cereri de inca cateva pana la sfarsitul sezonului", ne-a spuns Selcuk Soliman, patronul agentiei Ali Baba Tour.
Agentiile de turism au oferte si pentru cei care isi doresc un Revelion exotic. Astfel, 12 zile la Rio de Janeiro costa 2.208 euro, la Dubai, la hotel de patru stele costa 1.551 euro noua zile, iar in Africa de Sud, pentru 12 zile trebuie sa platesti 2.768 euro. In Maldive sau Cuba preturile incep de la 2.000-2.200 euro de persoana, un sejur de 14 nopti si pot ajunge la 4.000 euro. Un sejur de 3.000 de euro la Cap Verde nu mai reprezinta o avere pentru romanii care vor sa cunoasca lumea.

Avand in vedere apetitul in crestere al romanilor pentru exotism, Marshal a introdus in acest an in oferta pachete pentru Zanzibar (Africa), Maarten sau Curacao, la care se adauga destinatiile consacrate, Dubai, Tenerife si Mauritius. Potrivit reprezentantilor Marshal, pretul unui revelion incepe de la 700 de euro, dar poate ajunge si la 3.000 de euro de persoana, in cazul destinatiilor exotice.

"Unul dintre cele mai scumpe pachete pe care le promovam este Revelionul in India, care costa 2.249 de euro si include 12 nopti de cazare, dar si zborul pana acolo", declara Cristina Irimia, director de marketing in cadrul agentiei de turism J'Info Tours. Alaturi de acesta, un alt pachet pe care agentia de turism il propune pentru sezonul de iarna este safari in Kenya, oferta care are un pret de 1.758 de euro pentru 11 zile.

In Romania, pachete incepand de la 250 euro/persoana

Directorul general al agentiei Eximtur, Radu Morariu, a declarat ca numarul turistilor care isi vor petrece Sarbatorile de iarna in tara va creste cu aproximativ 10-15%. La o pensiune agroturistica din Maramures, un pachet de 5 nopti (cazare cu pensiune completa si masa festiva de Revelion) incepe de la 266 euro de persoana, in timp ce in statiunea Borsa, un pachet de Revelion plus schi in aceleasi conditii de masa, la hotel de doua stele, costa 350 euro de persoana. In Bucovina si in statiunile balneoclimaterice - Sovata, Baile Felix, Vatra Dornei, Baile Herculane, Baile Tusnad, Covasna - preturile variaza intre 393 euro si 545 euro, in functie de numarul de nopti si de serviciile prevazute.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.