Ministrul roman al muncii Paul Pacuraru a participat ieri la Bruxelles, la o reuniune pe tema migratiei legale si ilegale. Cu aceasta ocazie, Pacuraru s-a intalnit cu omologii sai italieni si spanioli.

In timpul intalnirii sale cu omologul sau spaniol, Jesus Caldera, Pacuraru a discutat despre posibilitatea semnarii unui acord similar cu cel convenit cu Italia, referitor la firmele spaniole din Romania care ar urma sa angajeze muncitorii romani, imigranti in Spania, dar care intentioneaza sa se intoarca in Romania.

Pacuraru a avut o reuniune bilaterala si cu omologul sau italian Cesare Damiano, in legatura cu problema lipsei de forta de munca in Romania si cu abundenta de muncitori romani in Italia.

Cei doi ministri au convenit sa studieze un plan care sa ii impulsioneze pe muncitorii romani din Italia sa se intoarca in tara, informeaza NewsIn.

"Am convenit sa lucram la o propunere care sa favorizeze intoarcerea voluntara a acestor muncitori care ar putea, de exemplu, sa fie angajati de companii italiene care opereaza in Romania. Ne gandim, mai exact, la un protocol de acord care sa fie adoptat in scurt timp, dupa ce vor fi identificati stimulii care ii pot impulsiona pe cei care vor sa se intoarca in Romania", a declarat Damiano dupa reuniune, potrivit agentiei APCOM in pagina sa electronica.

Masurile vizate nu sunt cunoscute pentru moment, dar ministrul italian a vorbit despre o posibila utilizare in acest sens a Fondului Social European si despre investitii in formarea muncitorilor care ar putea prefera sa se intoarca in tara.