Barometrul Fundatiei Soros a reiterat in acest an perceptie romanilor fata de liderii Romaniei de dupa 1989. Nicolae Ceausescu este considerat cel mai bun lider politic pe care Romania l-a avut in ultima suta de ani. Comparativ cu anul 1999, fostul dictator si-a mentinut pozitia, ba chiar a crescut cu cateva procente. 23% dintre cei care au fost chestionati il considera pe Ceausescu un lider incontestabil. Fostul dictator, Nicolae Ceausescu este pe primul loc, insa, si la capitolul liderilor care au facut cel mai mult rau Romaniei in ultima suta de ani.

Potrivit Barometrului Fundatiei Soros, la capitolul justitie, anul 2007 este cacaterizat printr-o depereciere semnificativa a increderii romanilor in puterea judecatoreasca. Este vorba de un minim al increderii, comparabil cu anii 1999 sau 2000. Din 1998 si pana in prezent, ca si maxim al increderii romanilor in justitie a fost inregistrat in anul 2002.

Cercetarea a fost efectuata in luna octombrie, pe un esantion de 2.000 de romani de peste 18 ani. Marja de eroare este de 2, 2%.