Printre titlurile cenzurate de-a lungul timpului se numara „Biblia” si „Versetele satanice".
Volumul „100 de carti interzise: O istorie a cenzurii in literatura universala”, scris de cercetatorii americani N.J. Karolides, M. Bald si D.B. Sova, a aparut de curand la Editura Paralela 45. Autorii au facut un clasament al celor mai „oropsite” 100 de titluri, ce au fost interzise de-a lungul timpului din motive politice, religioase, sexuale si sociale.

Unele dintre cele mai importante opere literare - „Aventurile lui Huckleberry Finn”, „Fructele maniei” sau „Coliba Unchiului Tom” - au fost cenzurate de cruciati morali, care au incercat sa restrictioneze prin orice mijloace libertatea de a citi. Nu mai putin respinse au fost si „Amantul doamnei Chatterley”, de D.H. Lawrence, „Ulise”, de James Joyce, „Lolita”, de Vladimir Nabokov, „Tropicul Cancerului”, de Henry Miller sau „Candide”, de Voltaire, toate fiind considerate indecente si obscene.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.