La inceput de mileniu 3, cauzele aparitiei SIDA in lume si in Romania nu vor fi cunoscute niciodata, debutul epidemiei fiind catalogat de autoritatile medicale internationale drept accident epidemiologic
Adrian Streinu Cercel, presedintele comisiei de specialitate a Ministerului Sanatatii a explicat ca "nu avem banca de seruri a celor din acea perioada. In anii '90, am avut la Bucuresti experti ai OMS, ai CDC Atlanta, precum si ai altor foruri medicale internationale. Nimeni nu a ajuns la nici un raspuns. Initial, s-a crezut ca este vorba despre sange infectat. S-a securizat transfuzia, dar boala a continuat sa apara. Apoi, au fost incriminate seringile nesterilizate. Au fost schimbate cu cele de unica folosinta. Daca am fi stiut cum a aparut HIV/SIDA, atunci am fi mers la tinta", a mai spus Streinu Cercel. Precizarea a fost facuta dupa ce presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA din Romania (UNOPA), Cristian Rosu, a anuntat actiuni de protest in Bucuresti, cerand, printre altele, recunoasterea faptului ca peste sapte mii de tineri infectati sunt victime ale sistemului sanitar deficitar din perioada 1985-1992.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.