Evenimentul s-a incheiat duminica la Bucuresti cu proiectia peliculei „L’heure zro“ de Pascal Thomas, invitat de onoare. Din cauza declaratiilor sale despre „4, 3, 2“, criticii romani nu l-au vazut cu ochi buni.
„Eu am fost intotdeauna alaturi de Festivalul Filmului Francez“, a spus criticul Irina Margareta Nistor, „dar, dupa declaratia absolut jignitoare pe care a facut-o regizorul Pascal Thomas in ultimul numar al revistei 'Premiere>> referitor la filmul lui Cristian Mungiu, si anume ca acesta ar fi 'cel mult mediocru>>, cred ca el nu ar fi trebuit sa fie chemat la Bucuresti. Nu am inteles de ce a fost invitat ca oaspete de onoare un cineast care ataca public cel mai mare succes al cinematografiei romanesti. Cu atit mai mult cu cit, daca e sa fim sinceri, filmul lui, 'L'Heure Zero>>, e unul de valoare cinematografica zero, vorba titlului“, considera criticul. Ea s-a numarat printre cei sase specialisti romani in cinematografie care au ales cite o pelicula pentru a fi proiectata in cadrul sectiunii „Formidable!“ a Festivalului Filmului Francez.

Irina Margareta Nistor e de parere ca „deschiderea a fost exceptionala, cu minunatul lungmetraj 'Persepolis>>, dar alegerea filmului de final a fost dezastruoasa. In semn de protest fata de grosolania regizorului francez, eu nici nu m-am dus la proiectia din finalul festivalului“, subliniaza criticul de film. Ea a apreciat editia 2007 a Festivalului Filmului Francez ca fiind mai putin spectaculoasa decit in alti ani, dat fiind faptul ca au fost prezentate multe pelicule comerciale, avanpremiere care vor rula oricum pe marile noastre ecrane sau reluari ale unor filme mai vechi.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.