Incalzirea globala va continua sa-si puna amprenta asupra vremii in tara noastra. Vom avea veri foarte calduroase si secetoase si ierni mai blande. De asemenea, nu vor lipsi inundatiile si furtunile violente.
Dezbaterea publica organizata ieri de Societatea Meteorologica Romana si Fundatia Terra Mileniul III, cu sprijinul Administratiei Nationale de Meteorologie a avut tema "Schimbarile climatice - prezent si perspective". Ultimul raport al IPCC (organism stiintific interguvernamental) privind schimbarile climatice, cu referiri la prezent si perspectivele pentru Romania, a constituit baza de plecare a dezbaterii si s-a subliniat necesitatea constientizarii populatiei asupra incalzirii globale. Schimbarea climei, a carei principala cauza o constituie cresterea concentratiei gazelor cu efect de sera, se produce la nivel global, indiferent de cat de poluatoare sau nu este o tara. Desi nu suntem poluatori majori, efectele vor continua sa se vada si la noi in tara. Potrivit ultimului raport al IPCC, ca principale efecte ale incalzirii globale se pot enumera: 11 dintre ultimii 12 ani au fost printre cei mai calzi raportat la perioada de dupa 1950 nivelul marii a crescut cu 1,8 mm/an pe perioada 1961-2003, cu 3,1 mm/an intre 1993 si 2003 si 0,17 m pe intreg secolul 20 pana la sfarsitul secolului XXI temperatura aerului va creste cu 30;C.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.