UE va face obligatorii in doi sau trei ani tigarile antiincendiu, care se sting automat cand sunt uitate aprinse, a informat astazi Comisia Europeana, informeaza NewsIn.

Statele membre au aprobat o idee a Comisiei care face obligatorii aceste tigari, ce contin doua sau trei mici benzi de hartie mai groasa, care incetinesc combustia, apoi sting tigara. Bruxelles va propune oficial impunerea tigarii antiincendiu ca "norma europeana" in primavara lui 2008 si procesul de punere in aplicare va dura doi sau trei ani.

Potrivit Comisiei, o tigara antiincendiu "isi opreste combustia inainte ca majoritatea celorlalte tigari sa ajunga sa dea foc unei piese de mobilier", principala cauza a deceselor prin incendiu in locuinte.
Cifrele partiale din 14 state membre plus Islanda si Norvegia arata ca tigarile uitate aprinse au provocat 11.000 de incendii pe an, soldate cu 520 de morti si 1.600 raniti in perioada 2005-2007.

"Fireste, este de preferat sa nu fumezi dar, daca oamenii aleg sa fumeze, atunci producatorilor trebuie sa li se impuna o mica schimbare tehnica drept un pas in directia buna, pentru reducerea pagubelor ce pot fi provocate, atat mediului cat si consumatorilor si locuintelor lor”, a declarat comisarul pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva.

Mai multe state din SUA, precum si Canada, au de asemenea o astfel de legislatie, iar Australia se pregateste sa o adopte, comenteaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.