Regizorul Cristian Mungiu mai face un pas spre Oscarurile americane: trece prin cele europene. Covorul rosu se intinde sambata seara, la Berlin, de la ora 20.00, cand 1.400 de invitati sunt asteptati la Gala Premiilor Academiei Europene de Film, echivalentul Oscarurilor pe continent. Ceremonia are un aer ceva mai sofisticat decat modelul ei de peste Ocean si poate anticipa laureatii la Oscarul pentru cel mai bun film strain. Anul trecut, „Viata celorlalti”, de Florian Henckel von Donnersmarck, s-a ales cu ambele statuete.

Filmul de Palme d'Or, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, e nominalizat la trei categorii - cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai scenariu -, iar Anamaria Marinca concureaza la trofeul pentru cea mai buna actrita. „A fost sau n-a fost?”, al lui Corneliu Porumboiu, a fost supus votului spectatorilor, la categoria People's Choice Award.

Editia aniversara, a 20-a, va fi prezentata de Emmanuelle Beart si de actorul Jan Josef Liefers, iar oaspetii de onoare sunt Jeanne Moreau si Liv Ullmann. Cele doua actrite, alaturi de Maia Morgenstern, vor inmana statuete castigatorilor. Gala de la Berlin va fi preluata de postul HBO si transmisa pe 8 decembrie, de la 20.30.