Gripa aviara se intoarce in Romania dupa un an si jumatate. Ca si in 2005, tot in Delta Dunarii a aparut primul focar
Potrivit Cotidianul, miercuri, in localitatea Murighiol din judetul Tulcea, in gospodaria unui localnic s-au imbolnavit brusc 87 de pasari. Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea a anuntat ca, in urma analizelor efectuate, s-a constatat ca este vorba de virusul gripei aviare. Cei 1.000 de locuitori ai comunei vor fi vaccinati incepind de astazi.

(http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15978&art=39621&cHash=1821c8cb08)

Potrivit Evz comandamentul Antiepizootic judetean a stabilit zona de protectie (raza de 3 kilometri) care include localitatea Murighiol si zona de supraveghere (raza de 10 kilometri), care include gospodariile din localitatile Mahmudia, Dunavatul de Jos, Dunavatul de Sus, Plopu si Sarinasuf. Toate pasarile din gospodaria in care a fost depistat virusul prin teste rapide au fost ucise si incinerate si a fost efectuata prima dezinfectie. La intrarea si la iesirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfectie.

(http://www.evz.ro/article.php?artid=332543)

Totodata, Ziua semnaleaza ca medicii veterinari impreuna cu reprezentantii consiliilor locale si ai Autoritatii de Sanatate Publica au inceput o campanie de informare privind masurile care trebuie respectate. Izolarea virusului pe oua embrionate este in desfasurare. Dupa izolare, tulpina de virus va fi expediata la Laboratorul Comunitar de Referinta pentru Influenta Aviara din Weybridge, Marea Britanie, pentru a fi inregistrata in banca de virusuri a Uniunii Europene. ANSVSA a notificat deja Comisia Europeana cu privire la aparitia focarului de gripa aviara.

(http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-11-29&id=230072)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.