Un articol spumos din "Washington Post" a trecut in revista scriitorii care si-au gasit refugiul, inspiratia sau decaderea in alcool. Unele legaturi dintre autori si sticla raman nedemonstrate. Dar exista si povesti autentice, de o realitate crunta.

Jurnalista de la "Washington Post", Ann Waldron, aminteste ca Raymond Carver, maestru al prozei scurte americane, a cazut in capcana bauturii in 1967. Cartile lui pot fi citite la editura Polirom, "Taci, te rog!", "Catedrala" si "Despre ce vorbim cand vorbim despre iubire?". A fost internat de patru ori la dezalcoolizare si s-a lasat de bautura abia atunci cand a intrat in Asociatia Alcoolicilor Anonimi. si Truman Capote a fost un betiv renumit.

Unul dintre cei mai importanti scriitori americani ai secolului XX, autorul succeselor "Breakfast at Tiffany's" si "In Cold Blood", nu ezita sa bea Martini ca pe apa si chiar a fost arestat pentru conducere sub influenta lui Bachus, in Long Island. Pe lista alcoolicilor deloc anonimi, autoarea ii mai trece si pe Edgar Allen Poe, Scott Fitzgerald si William Faulkner. Jack London vorbeste despre lupta sa cu alcoolul in cartea "John Barleycorn", publicata in 1913. Volumul sau este mai mult o apologie a bauturii, dublata si de critici dure ale viciului.

Si Ernest Hemingway a fost unul dintre scriitorii care au pierdut batalia cu dependenta. Era un impatimit al bauturilor tari, pe care le amesteca tot timpul. Exista si o lista foarte lunga cu actori-betivi, apasata de nume grele: Humphrey Bogart, Richard Burton, Dean Martin, Frank Sinatra, Peter O'Toole, Errol Flynn, iar la lista scriitorilor mai pot fi adaugati Paul Verlaine, Oscar Wilde, Serghei Esenin, Arthur Rimbaud, Mark Twain, Emily Dickinson.

Nici pictorul Vincent van Gogh nu s-a putut tine departe de bautura. Ce are atat de fascinant alcoolul? De ce vinul este uneori carusel fara iesire? Brett Crittenden, unul dintre cei mai mari experti in vinuri din lume, s-a aflat la Bucuresti pentru a dezvalui secretele unui vin de calitate.

Arta vinului, subiect la moda si in Capitala

Enologul Brett Crittenden, unul dintre cei mai renumiti specialisti din lume, a venit la Bucuresti sa ne bea vinul. Sa-l deguste, sa-l analizeze, sa-l cunoasca. Mai mult de 30 de ani din viata i-a dedicat artei vinului, iar acum este jurat senior in numeroase concursuri internationale.

Este autor de carti, a publicat sute de articole in publicatii de specialitate, a realizat emisiuni de radio si tv si este sfatuitorul multor familii celebre din industrie: Guigal, Perrin, Ferragamo. Revista "Conaisseur", publicata online la adresa www.vinul.ro, l-a invitat luna aceasta sa fie presedintele juriului la o degustare de Cabernet Sauvignon, unde a remarcat calitatea vinurilor romanesti, dar a tinut deschis si un ochi critic, spunand ca producatorii romani mai au un drum lung de parcurs pana sa fie cu adevarat competitivi pe plan international.

"Seniorul" vinului a marturisit pentru "Adevarul literar si artistic" ca l-a surprins placut in Romania entuziasmul si setea de cunoastere a tainelor licorii, dar a recunoscut si ca nu stie prea multe despre vinurile romanesti. "Am gustat mai multe tipuri, la o competitie in Rusia.

Unele sunt foarte bune, dar si Romania are cateva probleme, la fel ca tarile care dezvolta industria. Munca in podgorii nu este de multe ori la standarde inalte, nu exista tehnologie, strugurii sunt hibrid, buni pentru productie masiva, dar nu pentru a face un vin de talie mondiala. intotdeauna vor fi vinuri bune in Romania, dar lucrurile de calitate vor veni cu adevarat in viitor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.