Primaria Marisel a semnat, vineri, contractul cu firma Ramia Eol, pentru realizarea proiectului. Clujul va avea cel mai mare parc eolian din tara, dar si cel mai inalt din Europa. El va produce energie incepand cu anul 2009.

Castigatorul licitatiei pentru construirea parcului eolian din comuna clujeana Marisel, firma Ramina Eol, a preconizat, pentru inceput, o investitie de 64 milioane de euro pentru 18 turbine ridicate pe un spatiu de 100 de hectare. Potrivit reprezentantului Ramia Eol, Thomas Shneider, valoarea investitiei poate sa creasca, in cazul in care vor fi necesare mai multe turbine. "Daca lucrurile merg bine, vom putea extinde numarul turnurilor, iar investitia va putea ajunge astfel pana la 100 milioane de euro", a declarat acesta.

De ce la Marisel

"Prin martie am avut o vizita din partea unor germani care au zis ca, potrivit studiilor facute din satelit, de
NASA, vantul are potential in zona asta pentru ca sufla nonstop. Asa ca noi am hotarat sa scoatem la licitatie un caiet de sarcini pentru o suma modica, de 500 de lei", a explicat Ioan Maris, primarul Mariselului.
Eu cred ca statia de transfer din Marisel este un punct forte in ceea ce priveste dezvoltarea unui parc eolian in zona. Aceasta poate transfera nu mai putin de 100 de megawati, din care societatea va folosi 45 pentru intreg parcul, adica fiecare din cele 18 turbine va avea o putere eoliana de 2,5 megawati.

Se masoara intensitatea vantului

Autoritatile au hotarat ca Ramina Eol este potrivita pentru acest proiect, intrucat firma dispune de surse de finantare din partea E.ON Energi.