Producatorii de palinca au cerut eliminarea accizei pentru o cantitate de 200 de litri precum si reducerea la jumatate a accizei pentru o cantitate de pana in 1.000 de litri si ameninta ca vor protesta in fata Ministerului Agriculturii daca aceste revendicari nu vor fi solutionate, informeaza NewsIn.

"Norocul domnilor parlamentari este ca nu au fost fructe si nu am facut nici palinca. La noi (Satu Mare-n.red) nu am obtinut decat 10 % din productia pe care o faceam in alti ani. Oricum, lumea se teme de accizare, am ajuns sa vindem palinca pe sub mana", a declarat presedintele Federatiei Producatorilor de Palinca, Gheorghe Ciocan.

"Am propus eliminarea accizelor pentru o cantitate de pana la 200 de litri de palinca de 50 de grade si reducerea la jumatate pentru o cantitate de pana la 1.000 de litri. Propunerea a trecut de Senat si speram ca o sa fie aprobata si de Camera Deputatilor", a declarat astazi si vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca din Tara Oasului, Cornel Muresan.

Muresan a precizat ca daca aceste masuri nu vor fi aprobate, producatorii de palinca vor protesta in fata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), informeaza NewsIn.

"Daca se continua cu accizarea a ceea ce producem pentru autoconsum, vom demonstra in fata Ministerului Agriculturii, cum au facut si crescatorii de animale. Alta solutie nu avem, pentru ca acciza este mai mare decat pretul unui litru de palinca. Noi vindem un litru cu 12 lei, iar acciza este 13,5 lei pe litru. Oricum, practic nu plateste nimeni acciza si nici nu ar trebui platita pentru ca in Uniunea Europeana aceste produse traditionale beneficiaza de anumite facilitati fiscale", a mentionat Muresan.

Potrivit reprezentantilor producatorilor de palinca, dincolo de problema accizarii, producatorii se confrunta si cu o productie mica, diminuata de seceta din acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.