Patru cerculete facute cu creta insemnau ideal pentru furt; un triunghi, femeie singura; un cerc, mai bine sa nu se insiste. Toate aceste semne erau amplasate cu cateva ore inainte de lovitura, pentru a evita reactia locatarilor. Vremurile se schimba insa si odata cu ele si limbajul infractorilor, porecliti "sobolani de apartament". Acum, acestia prefera sa comunice intre ei folosind fasii de stofa, de diferite culori, si plasate in diferite pozitii la intrarile vilelor vizate, scrie La Stampa.

Au culoarea rosie si galbena atunci cand tinta e profitabila, alba cand casa nu merita sa fie devalizata. Pozitia fasiei pe poarta este insa sinonima cu potentialitatea de aparare a locatarului. Daca fasia este orientata in sus inseamna ca sunt prezente persoane adulte, iar cand e jos semnaleaza ca in casa sunt varstnici. Daca e jos, la pamant, este dovada ca in timpul supravegherii nu a fost remarcat nimeni.

Indicatiile cifrate reprezinta ultima etapa a unei intense activitati de monitorizare din partea hotilor. Ei sunt organizati ca o adevarata agentie de spionaj care nu ignora nici cel mai neinsemnat detaliu si incearca sa iasa cat mai putin in evidenta. Este un obicei tot mai raspandit la Torino, dar si la Genova, Milano, Roma si tari precum Olanda, Portugalia si Spania. Bandele sunt structurate cu o rigurozitate militara, incepand de la cel care este insarcinat cu prima inspecte. De obicei, acesta soseste purtand o uniforma sau avand o legitimatie si se da drept angajat al companiei de gaze sau electricitate. Inspectarea sa este fundamentala, deoarece pune bazele unei posibile "operatii". Tocmai pentru ca munca sa sa nu se iroseasca, el recurge la mesaje codificate, de cele mai multe ori lasate cu cateva ore inainte de lovitura, pentru ca proprietarul sa nu devina suspicios, apeland la politie.