Filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", a fost prezentat intre 16 si 21 noiembrie, alaturi de alte succese romanesti recente, dar si de "Reconstituirea" lui Lucian Pintilie, la "Cinematograful romanesc: o calatorie", manifestare organizata de ICR Londra.
Filmul lui Mungiu a fost prezentat de cunoscutul cineast britanic Stephen Frears. "Am avut o mare surpriza cand am aflat ca vine la proiectie - ne-a spus Gabriela Massaci, directoarea ICR Londra - mai ales ca e o persoana retrasa. Dar a dorit sa prezinte filmul, iar cand ne-am dus, pe urma, cu totii la masa a fost curios sa afle nu doar de unde scoatem filmele astea bune pe banda, ci si ce s-a intamplat la revolutie." La Londra au fost prezenti Cristian Mungiu, Anamaria Marinca si Vlad Ivanov.

Stephen Frears i-a inmanat lui Mungiu Palme d'Or-ul la Cannes, unde a prezidat juriul, dar a dorit sa revada filmul, la fel cum a dorit sa vada "A fost sau n-a fost?" si "Moartea domnului Lazarescu". Festivalul romanesc de la Londra a fost un mare succes, desi s-a desfasurat pe o ploaie englezeasca, iar filmele mai fusesera aratate. Sesiunea de intrebari si raspunsuri de la "432", de la Cinema Lumiere, a trebuit sa fie scurtata de organizatori din cauza orei tarzii, cinematograful nemaivazand, dupa spusele directoarei, atata public. Weekendul trecut, "432" a cucerit Marele Premiu si trofeul Calul de bronz la Festivalul de la Stockholm, iar Anamaria Marinca a fost desemnata Cea mai buna actrita.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.