Cartea gigantica dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea si este expusa acum intr-un liceu iezuit din Praga.
Legenda spune ca un calugar, care era condamnat sa fie zidit de viu pentru o crima grava, a promis ca va ilustra Cartea Sfanta intr-o singura noapte. Abia pe la mijlocul noptii si-a dat seama de ceea ce toti ceilalti stiau deja: e imposibil. Numai ca mandria l-a impiedicat sa se recunoasca invins si i-a cerut ajutorul celui cu coarne. Care cu bucurie l-a ajutat. Pretul platit?

Necuratul si-a tras autoportretul in mijlocul Cartii Sfinte. S-a facut mai putin odios, chiar simpatic, si-a acoperit partile rusinoase cu un chilotel ca un fel de pampers cu buline. O alta varianta este ca insusi calugarul l-a portretizat pe incornorat, drept recunostinta pentru ajutor. Cert este ca monahului i-a iesit figura cu ilustrarea, numai ca Biblia numai Biblie nu a mai ramas: pe langa evanghelii si lucruri sfinte, s-au strecurat in carte si diverse ocultisme si matematici, retete de leacuri, dar si "Chronica Boemorum" (Cronica cehilor), o scriere in latina de prin secolul al XII-lea, si scrierile unui istoric, Josephus Flavius (aproximativ 37-100). Va mai mirati atunci ca respectiva lucrare a fost botezata, mai pe inteles, Biblia Diavolului?


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.