"Intre noi, ca producatori, si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz.
"In cursul anului 2007, am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei/kg, fara TVA, dar nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut. Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a aratat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an. Astfel, fata de 6,34 lei/kg in septembrie 2006, pretul a fost de 5,28 lei/kg in septembrie 2007, iar in prezent este de 5,07 lei/kg.
Crescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere. Ei au precizat ca exista o oferta mare pe piata, in conditiile in care productia interna a crescut, iar in UE exista o cantitate importanta de carne disponibila ca urmare a politicii de subventionare speciala. Pe de alta parte, interdictia de a exporta carne de porc aduce un avantaj procesatorilor, care pot determina preturi cat mai mici de achizitie de pe piata interna.
Despre autor:
Sursa: Ziua
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Analiză Clean Recycle: numărul deșeurilor de ambalaje, în creștere de sărbători
Sursa: green.start-up.ro
-
Femeia care rescrie felul în care copiii învață să vorbească
Sursa: start-up.ro
-
Răzvan Ghenu, Arggo: Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe atacuri cibernetice
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 29 aprilie - 5 mai
Sursa: garbo.ro
-
UniCredit va oferi carduri adaptate pentru nevăzători
Sursa: futurebanking.ro
-
Oracolul Îngerilor: Ce mesaj are Îngerul Păzitor pentru 26 aprilie 2024?
Sursa: kudika.ro
-
Ce măsuri au luat cele mai importante zone turistice din Italia pentru a...
Sursa: wall-street.ro