Ziua de 28 noiembrie este dedicata cantului romanesc la Sibiu. La Concertul – Master Class, oferit de Mariana Nicolesco, participa laureati ai Concursului International de Canto “Hariclea Darcle”.

Evenimentul se va desfasura in Sala Thalia, construita in 1788. Concertul, ce are loc in cadrul programului “Sibiu Capitala Culturala Europeana”, se anunta un eveniment fara precedent in spatiul cultural romanesc. Celebra soprana i-a invitat la aceasta manifestare pe unii din laureatii Concursului International de Canto “Hariclea Darclee”, sopranele Aurelia Florian, Georgeta Grigore si Daniela Pacurar, mezzosoprana Carmen Topciu, tenorii Bogdan Mihai si Liviu Iftene, contratenorul Florin Ouatu si basul Daniel Mateianu. La acest concert Mariana Nicolesco a mai invitat si laureati din strainatate: baritonul basarabean Valeriu Caradja, soprana din China - Baoyi Bi si tenorul mexican Cesar Sanchez. Acestia vor fi acompaniati la pian de marele muzician Marco Baldieri, cel care in ultimii zece ani a dirijat concertele, spectacolele de opera si Galelor Laureatilor din cadrul Festivalului “Darclee”.

Coincidenta fericita

Renumita revista germana de opera, “Orpheus”, consacra (printr-o coincidenta fericita) coperta numarului sau pe noiembrie-decembrie sopranei Mariana Nicolesco si Concursului “Darclee”. Coperta a doua a revistei o infatiseaza pe marea soprana in roluri ce au constituit succese memorabile in cariera doamnei Nicolesco. Imaginea interpretei Reginelor donizettiene, a Annei Bolena, a Mariei Stuarda si Elisabettei I in “Roberto Devereux”, completeaza portretul facut sopranei in “Orpheus”. Este punctat, de asemenea, succesul editiei 2007 a Festivalului si Concursului International de Canto “Hariclea Darclee” de la Braila, despre care Forumul Cultural European spunea: “Mariana Nicolesco, o mare voce a timpului nostru, aduce Europa in Romania”.

Eveniment unic

Concertul a fost anuntat zilnic la cunoscutul canal muzical european “Mezzo”, acesta fiind inregistrat integral si transmis in 37 de tari.
Pe 28 noiembrie, de ziua doamnei muzicii, Sibiul va fi Capitala Europeana a Artei Cantului. Cu aceasta ocazie, presedintele Forumului Cultural European, Dieter Topp, va inmana Marianei Nicolesco prestigiosul Premiu Special “Kultur Preis Europa”. Premiul este oferit “pentru implinirile sale si pentru rolul exceptional, incununat de succes, pe care-l asuma in relatia Romaniei cu Europa si a Europei cu Romania”.

“Kultur Preis Europa” este acordat annual si revine unor personalitati de prim plan. Printre cei recompensati cu acest premiu se numara si fostul presedinte al Germaniei, Johannes Rau.
“Mi-am sarbatorit ziua de nastere in spectacole memorabile pe scena Teatrului Scala din Milano, pe aceea a Teatrului Municipal din Rio de Janeiro, la Lyric Opera din Chicago sau la Bunka Kaikan din Tokyo. Dar celelbrarea acesta, in inima Romaniei, alaturi de atatea noi talente remarcabile, si cu un asemenea rasunet european, este pentru mine un prilej de incomparabila bucurie”, a marturisit artista, referindu-se la Concertul-Master Class de la Sibiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.