Cercetatorii au reusit sa demonstreze, pentru prima data, o legatura clara intre razboaie si temperaturile globale cu ajutorul datelor istorice. Rezultatele unui studiu recent, citat de ,,NewScientist'', au aratat ca, de 500 de ani, conflictele au mers mina in mina cu schimbarile de clima. Oamenii de stiinta care s-au ocupat de aceasta cercetare nu se vor opri insa doar la intelegerea meteo a trecutului. Munca lor e un punct de plecare pentru a prevedea felul in care viitoarele schimbari de clima vor determina nelinisti globale, care vor contagia lumea. Ideea este imbratisata, oficial, si de Organizatia Natiunilor Unite.

Conflictul prezent din Sudan, de la Darfur, a crescut, in parte, si din cauza desertificarii si deci a saraciei de resurse. Opinia ii apartine chiar secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, care si-a exprimat-o intr-un articol publicat de ,,The Washington Post''.

Nivelul in continua crestere al marii va da nastere la un nou tip de refugiati numiti „refugiatii climatici“. Expertii sint ingrijorati ca inundarea coastelor va disloca milioane de oameni, o sursa importanta de disconfort atit pentru ei, cit si pentru viitorii lor vecini.

„Deviatiile de temperatura pot pune piedica recoltelor. Fenomenul va avea trei efecte: preturile ridicate pentru alimente, cresterea foametei si o intensa tensiune sociala care duce la conflicte violente“, declara Peter Brecke, de la Institutul de Tehnologie Georgia din Atlanta, SUA, pentru ,,NewScientist''. Alaturi de colegi din Hong Kong, China sau din Marea Britanie, cercetatorul a scanat date istorice de pe intregul glob referitoare la pretul alimentelor, nivelul populatiei si la conflicte, dupa care le-a comparat cu temperaturile pe termen lung. „Am descoperit ca este un pattern intins: schimbarile de clima care duc la conflict“, spune Brecke, care a sapat printre datele de doua feluri ale vremii, pina la anul 1400.