Celulele pielii umane au fost reprogramate, in cadrul a doua experimente separate, sa imite comportamentul celulelor embrionare stem, capabile sa genereze orice fel de tesut al corpului. Cercetarile au fost realizate paralel de o echipa de americani si una de japonezi, potrivit BBC News.

Oamenii de stiinta spera ca tehnologia le va permite in final doctorilor sa creeze artificial organe de schimb si tesuturi fara sa foloseasca celule prelevate de la embrioni umani clonati. Pina acum s-a crezut ca numai acestea au capacitatea de a se transforma in oricare dintre cele 220 de celule ale corpului uman (asa-numita pluripotenta). Crearea embrionilor in scopul de a le obtine si distrugerea ulterioara au fost insa vehement criticate, Statele Unite fiind singura tara din lume in care este permisa folosirea limitata a lor, dar numai de catre oamenii de stiinta finant ati din fonduri publice.

Cele doua echipe au facut descoperirea folosind metode asemana-toare. Japonezii au utilizat o combinat ie de patru proteine pentru a da pluripotenta fibroblastelor, celule ale pielii usor de prelevat.