Samsarii de forta de munca ii contacteaza pe patronii romani si spun ca le pot aduce oriciti muncitori chinezi, pe salarii de doar 150 de dolari pe luna
Criza de forta de munca din Romania si in special din sectorul constructiilor a dat idei de afaceri unor „antreprenori“ chinezi: aducerea de muncitori din tara lor natala in Romania, care sa lucreze aici pe salarii infime. Beneficiul acestora rezulta din taxarea muncitorilor cu o cota fixa din salariul lunar, si asa foarte mic. Potrivit omului de afaceri Vasile Turcu, proprietarul firmei de constructii Romconstruct si finantator la Dinamo, chinezii contacteaza proprietarii de companii romanesti din domeniu si isi ofera serviciile. „Samsarii mi-au zis ca pot sa aduca din China atitia oameni de cit am nevoie si nu trebuie sa le dau un salariu de mai mult de 150 de dolari net. Ei se ocupa de obtinerea vizelor si de tot. Nu stiu cum fac“, ne-a spus Turcu. Acesta a mai afirmat ca, cel mai probabil, din cei 150 de dolari muncitorii mai platesc si o taxa catre cei care i-au adus, iar „comandamentul“ lor general este in zona complexurilor comerciale Niro si Europa, de la marginea Bucurestiului. Omului de afaceri ii suride solutia chineza, insa a afirmat ca trebuie sa se intereseze despre muncitorii care ii vor veni, „ca sa fie buni de ceva, nu sa vina aici ca sa faca practica“.

Filiera chineza este o necunoscuta pentru Ambasada Chinei la Bucuresti, consilierul economic Wang Xuanqing spunindu-ne ca nu are cunostinta de asa ceva, ci doar are informatii potrivit carora exista mai multe firme romanesti care au solicitari depuse la Ambasada Romaniei de la Beijing pentru recrutarea de muncitori locali. De alfel, oficialul chinez parea sa nu mai stie nimic altceva, la toate intrebarile pe care i le-am adresat primind acelasi raspuns: „Nu stiu“. Ba chiar, intr-un final, translatorul prin intermediul caruia am discutat ne-a spus literal: „Domnul consilier nu mai zice nimic“. Nici reprezentantii firmei Niro nu auzisera despre asa ceva, insa au afirmat ca „este si foarte greu de aflat, pentru ca sint o casta inchisa“.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.