Zilele acestea s-au desfasurat la Bucuresti mai multe intalniri intre reprezentanti ai marilor edituri din Franta si ai celor din Romania.

La intalnirile organizate de Institutul Cultural Roman au participat reprezentanti ai Gallimard, Fayard, Seuil, Stock, Denoel.

Am stat de vorba cu Anne-Lucie Voorhoeve, reprezentanta Editurii Gallimard si responsabila de Departameuntul "Literatura straina".

Franta e in plin sezon al premiilor literare. Cum comentati tot ce s-a intamplat dupa ce juriul Renaudot a decis sa-i acorde premiu lui Daniel Pennac, pentru o carte aparuta la Gallimard, in defavoarea lui Christophe Donner, care a fost publicat de Grasset? Credeti ca a fost preferat Pennac tocmai pentru ca a fost publicat de Gallimard?

In orice caz, a fost o surpriza pentru Gallimard. Cei care se ocupa de relatiile cu membrii juriilor literare nu erau la curent cu aceasta alegere. Am fost la fel de surprinsi ca toata lumea si, desigur, bucurosi pentru Pennac si pentru Gallimard. Cum as putea comenta tot ce s-a intamplat dupa decat ca fiind ceva foarte trist pentru premiu, pentru literatura? Pacat ca s-a ajuns aici, dar asta se intampla mereu in Franta. Fiecare editor va incerca sa-si apere autorii, ceva ce tine de bucataria proprie. E mai bine sa nu stii de fapt ce se intampla, pentru ca asta descurajeaza, creeaza o imagine proasta editurii. Dar nu cred ca Premiul Renaudot i-a fost dat lui Pennac pentru ca e un autor Gallimard. Cu atat mai mult cu cat anul acesta Gallimard a luat foarte multe premii, deci nu se pune problema unor motive particulare. Deci nu cred ca a fost o strategie. Am avut foarte putin timp de reflectat la ce s-a intamplat. stiu ca Jean Marie Le Clezio, care a facut parte din juriul Renaudot, a citit si i-a placut foarte mult cartea lui Pennac si ca a pledat pentru ea.

Presupun ca premiile literare influenteaza vanzarile.

Intr-adevar, premiile literare au o mare influenta asupra vanzarilor. Poate nu atat de mult Renaudot, dar Goncourt-ul cu siguranta.

Si care este cel mai important premiu din spatiul francez?

Categoric, Goncourt. Este cel mai important premiu din Franta, atat ca prestigiu, cat si pentru vanzari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.