Precipitatiile insemnate care au cazut si urmeaza sa mai cada in sudul Romaniei au produs importante pagube materiale.

Inca de ieri, specialistii au avertizat asupra pericolului reprezentat de inundatii pe cursul inferior al raului Jiu, iar Codul galben instituit anterior pe raul Gilort a fost transformat in Cod portocaliu. Ministrul mediului a precizat, intr-o conferinta de presa, ca pericolul se refera mai ales la localitatile situate pe malurile raului Jiu.

Comunicatul lansat ieri de Administratia Nationala „Apele Romane" atentiona locuitorii din Oltenia ca, din cauza precipitatiilor cazute si a celor prognozate, erau de asteptat cresteri importante de debite, cu depasiri ale cotelor de pericol, pe raul Jiu, mai ales in zona Racari-Podari. Pericolul de inundatii a fost considerat mare si pe raul Gilort.

Avertizarea a fost transmisa in primul rand autoritatilor centrale si locale, pentru a le oferi acestora posibilitatea sa intervina. Avertizarea hidrologica reflecta evolutia fenomenelor hidrometeorologice pe termen scurt si pe zone restranse. Attila Korodi, ministrul mediului, a tinut sa specifice ca zona calamitata din cauza precipitatiilor si a pericolului de revarsare a raului Jiu este restransa la cateva localitati din Dolj, Gorj si Mehedinti.

Cod galben pentru precipitatii

Administratia Nationala pentru Meteorologie a precizat ca vremea va inrautati situatia, intrucat erau si mai sunt de asteptat precipitatii si intensificari ale vantului, mai ales in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei.

Intreg sudul tarii a primit avertizarea de Cod galben pentru precipitatii, iar meteorologii au precizat ca ploile se vor transforma in lapovita si ninsoare. In urma avertizarilor, Ministerul Internelor si Reformei Administrative a transmis Prefecturii Dolj avertizarea cu Cod rosu, celor din judetele Gorj si Mehedinti pe cea cu Codul portocaliu, iar prefectii de Olt si Valcea au primit avertizari Cod galben.

Accidente in lant si inundatii

Vremea nefavorabila a fost cauza a peste 50 de accidente rutiere. Politistii spun ca cele mai grave dintre ele s-au produs duminica. Acestea s-au soldat cu moartea a 12 oameni si ranirea grava a altor 20. Numai pe Autostrada Bucuresti - Pitesti s-au produs opt accidente, in care au fost avariate 18 masini.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.