Femeile sunt categoria cea mai expusa la pericolele incalzirii globale, arata un studiu al oragnizatiei nonguvernamentale, Women’s Environment&Development Organization. In contextul actualelor discutii care privesc incalzirea climatica, studiul a fost lasat sub denumirea „Schimbarea climei: De ce conteaza si perspectiva femeilor” (Changing the Climate: Why women’s perspectives matter).

Incalzirea globala agraveaza in general inegalitatile, iar inegalitatea de gen este cel mai expusa. Dezavantajele istorice ale femeilor, accesul restrictionat la resurse si informatii, puterea limitata de decizie transforma femeile in categoria cea mai vulnerabila in fata schimbarilor climatice, scrie revista online de mediu, Green Report.

Raportul WEDO arata ca schimbarile climatice raman problema cea mai acuta a prezentului. Fenomenele meto extreme, dezastrele naturale, inundatiile si secetele devastatoare din Africa si Asia, caldura insuportabila din Europa si uraganele din America au devenit deja comune.

Dar femeile raman in continuare invizibile, deoarece masurile guvernamentale de combatere a schimbarilor climatice nu tin cont si nu constientizeaza impactul diferit pe care acest fenomen il are asupra femeilor si barbatilor.

Initiatorii studiului arata faptul ca inegalitatile de gen nu se manifesta doar in tari subdezvoltate, ci si in tari ca SUA.

Uraganul Katrina spre exemplu, a crescut si mai mult nivelul saraciei in randul femeilor afro-americane din SUA, iar 70% dintre victimele valului de caldura extrema din 2003 in Europa au fost femei, arata studiul.

Impactul este insa mai acut pentru femeile din tarile in curs de dezvoltare. In zonele rurale din aceste tari, femeile au asupra lor intreaga responsabilitate a asigurarii apei, alimentelor si a energiei. Despaduririle, seceta si ploile acide fac munca femeilor din ce in ce mai dificila, reducand timpul alocat educatiei sau familiei.

Accesul limitat la informatii este un alt factor care contribuie la vulnerabilitatea acestei categorii. Astfel, dezastrele naturale ucid mai multe femei decat barbati deoarece acestea nu stiu sa inoate, nu sunt avertizate sau nu au voie sa iasa neinsotite din casa, in unele zone ale planetei, mai scrie raportul organizatiei WEDO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.