Suprafata pe care este construita este egala cu cea a patru terenuri de fotbal normale, iar 16 metri din constructie sunt sub apa.

Intr-o tara cu o traditie a artei lirice de doar jumatate de veac, cum este Norvegia, investitia pentru noul sediu al Operei Nationale se ridica la circa 400 de milioane de euro.

De departe, seamana cu un ghetar; acoperisurile sunt de fapt alei unde te poti plimba, acoperite cu peste 20.000 de piese unice de marmura de Carrara.

Nu e cea mai mare, dar e una dintre cele mai spectaculoase constructii din lume, adapostind o institutie de divertisment. si inca nu e gata. Abia in toamna anului viitor noua cladire a Operei Nationale din Oslo va fi pusa la dispozitia spectatorilor, vizitatorilor, curiosilor.

Inainte de a fi un spatiu pentru concerte, aceasta noua constructie, ridicata in Bjorvika, un cartier central in Oslo din zona portului, o zona industriala si aflata in prezent in plin proces de prefacere, va fi probabil unul dintre cele mai importante puncte de atractie pentru turisti: a fost gandita sa semene cu un ghetar si chiar seamana, cu o parte scufundata in apa si cu fatada realizata din marmura alba made in Italy; a fost proiectata in asa fel incat doritorii sa se poata plimba pe acoperis, de acolo avand o perspectiva incantatoare asupra orasului; cele doua restaurante din incita Operei, mai ales cel de afara, deschis pe malul apei, vor avea program normal si nu vor fi accesibile doar celor care vor veni la spectacole.

Refacerea zonei Bjorvika este cel mai ambitios proiect arhitectural din istoria Norvegiei, comparabil - sustin anumiti comentatori - doar cu ceea ce a facut, in urma cu circa 350 de ani, regele Christian IV, cand a fondat Christiania (actualul Oslo). Iar noul sediu pentru Opera Nationala concureaza doar cu ridicarea celebrei Catedrale Nidaros, din Trondheim, undeva pe la 1300. Planul de dezvoltare a zonei a fost aprobat in august 2003 si se asteapta ca lucrarile sa se intinda pe inca 10-15 ani de acum incolo.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.