Un canal al televiziunii publice italiene a difuzat abia acum un documentar despre aurolacii din Gara de Nord, produs in 2005. Mai multe publicatii si posturi de televiziune din Italia s-au intrecut in a prezenta Romania intr-o lumina nefavorabila.

Filmul realizat de Antonio Martino, intitulat "Gara de Nord - Copii pe strada", prezinta in culori sumbre soarta copiilor orfani sau abandonati, din Romania, dupa caderea regimului comunist.
Documentarul, realizat in 2005, a fost difuzat in acest sfarsit de saptamana, in cadrul emisiunii Inchiesta, de postul televiziunii publice italiene Rainews24.

Dupa inlaturarea de la putere a regimului comunist, copiii fugiti din orfelinate sau provenind din familii destramate au sosit in Bucuresti, instalandu-se in special in zona Garii de Nord. Acestia incearca sa supravietuiasca cersind, prostituandu-se si instalandu-se in zonele de canalizare a orasului, traversate de tevile de apa calda, suna prezentarea documentarului, postata pe site-ul televiziunii italiene.

Romani despre romani

Concomitent, canalul de televiziune Italia 1 al trustului Mediaset a difuzat un reportaj in care mai multor imigranti romani in Italia li se cere opinia cu privire la criza generata de delincventa romaneasca din Peninsula si la modul in care ei insisi s-au integrat in aceasta tara.

Intitulat „Romani pentru romani", filmul a fost prezentat in cadrul emisiunii satirice Le Iene (Hienele) si se doreste o reactie a romanilor cinstiti fata de delincventele comise de conationalii lor.

Imigrantii romani intervievati in reportaj, printre care se numara un specialist in informatica, un lider sindical, o jurnalista, un electrician, o secretara si o vanzatoare, se dezic, intr-un limbaj violent, de conationalii lor care comit talharii, agresiuni sau violuri in Italia, calificandu-i drept „nemernici", „animale", „bestii", „minti primitive" si „monstri". „Ne-ati facut de rusine", „Ramaneti pentru totdeauna in inchisoare", „Impuscati-va", „Sunteti animale, intoarceti-va acasa", afirma romanii in materialul video publicat si pe site-ul internet al trustului Mediaset.

Mii de intelectuali italieni condamna ura fata de romani

Peste 3.000 de intelectuali italieni, printre care regizorul Bernardo Bertolucci, au semnat si publicat pe internet o petitie, intitulata „Triunghiul negru", preluata si de cotidienele italiene, in care protesteaza fata de ura declansata impotriva romanilor si rromilor din Italia. Intelectualii italieni spun in apel ca „a fi roman sau rrom nu este o forma de concurs moral. (...) Niciun popor nu e ilegal".
In textul apelului se consemneaza faptul ca o crima a fost comisa „probabil" de un roman impotriva Giovannei Reggiani, dar incercarea unei romance de a salva o viata, agresiunea violenta asupra alteia sau romanii batuti de mascati la un supermaket au fost subiecte ignorate de presa. „Ura si suspiciunea au alimentat generalizarile: toti romanii sunt rromi, toti rromii sunt hoti si asasini, toti hotii si asasinii trebuie expulzati din Italia".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.