In viitorul apropiat vom putea determina de acasa bolile de care suferim, inainte ca simptomele lor sa se faca simtite.

Este posibil ca in urmatorul deceniu sa apara pe piata kituri de testare cu folosinta casnica ce pot determina de timpuriu semne ale bolilor din tot organismul, a declarat dr. Leroy Hood, cercetator la Institute for Systems Biology din Seattle, citat de publicatia britanica „The Guardian“.

Testarea va presupune prelevarea unei probe de singe si le va permite oamenilor sa depisteze diferite afectiuni, precum cancerul si o serie de boli psihice, inainte de aparitia simptomelor acestora. Un astfel de test ar fi prima descoperire majora produsa de o noua ramura a biologiei, numita „amprentare proteomica“, ce promite crearea de teste care vor evalua sanatatea fiecarui organ al corpului omenesc in parte.

Unii experti considera ca, din moment ce noua tehnologie va depista boli incurabile inainte ca efectele lor sa se faca simtite, doctorii de familie si pacientii se vor confrunta cu noi probleme de etica. Medicii de familie care vor folosi acest tip de teste vor trebui sa decida daca le vor spune sau nu pacientilor despre bolile descoperite. „Daca poti depista stadiul incipient al unei boli pentru care nu exista tratament, exista riscul de a crea anxietate fara a putea sa faci ceva pentru a o stopa“, precizeaza doctorul Dan Agranoff de la spitalul Hammersmith din Londra.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.