Marele istoric, academician, profesor universitar, fondator al Institutului de Istorie Naturala (1941), Constantin C. Giurescu este si unul dintre intemeietorii “Revistei Istorice Romane” (1931). Facand parte din elita cercetatorilor romani de profil, activitatea profesorului Giurescu a inclus in primul rand “Istoria Romanilor”. Marile opere monografice si de sinteza pe care ni le-a lasat mostenire istoricul sunt: “Istoria romanilor”, “Istoria Bucurestilor”, “Contributii la studiul marilor dregatori in secolele XIV-XV”, “Targuri sau orase si cetati moldave din secolul al X-lea pana la mijlocul secolului al XVI-lea”, “Viata si opera lui Cuza Voda”, “Istoria Podgoriei Odobestilor”, “Istoria padurii romanesti din cele mai vechi timpuri si pana in ziua de astazi”.

Amfitrionul evenimentului, directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, dr. Florin Rotaru, omul de cultura care a adunat o buna parte a intelectualitatii romanesti la aceast eveniment, a spus: “L-am privit mereu ca pe o legenda pe Constantin C. Giurescu. Am adus la zi bibliografia sa, iar lucrarile sale au fost digitizate”. O mostenire trebuie pastrata si aratata generatiilor viitoare. Ne-am simtit onorati de prezenta unor intelectuali de marca: vicepresedintele Academiei Romane, Dan Berindei, acad. Dinu C. Giurescu - fiul marelui istoric, prof. univ. Valeriu Rapeanu, scriitorul Dinu Sararu, dr. Radu Ciuceanu. Am asistat la o lectie de viata, de cultura, de istorie. Cu ocazia acestui eveniment a fost organizata de catre Biblioteca Metropolitana Bucuresti o expozitie de carte Constantin C. Giurescu.

“Omul metodic, pastor riguros”

Acad. Dan Berindei si-a amintit momente importante, care l-au marcat, evocand atat pe omul, profesorul, cat si pe cercetatorul Giurescu. “Marturisesc ca pentru mine este un moment de mare emotie.

Constantin C. Giurescu a fost unul din dascalii mei. Disparut prematur, mi-a marcat evolutia in viata. Nu puteam accepta gandul ca poate disparea. In anul I, la cursul dansului a aparut la catedra cu un aer sever, desi in realitate nu era. Parea un preot care tinea o slujba. Oficia metodic. Cu glas puternic, egal, neemotional, povestea cu obiectivitate. Totul era cu aceeasi masura, dar si cu armatura metodologica extraordinara. Desi era un curs sec, ramaneai cu o baza solida”, a povestit Dan Berindei. “Putini profesori universitari din vremea aceea cred ca au reusit sa aiba o divizie de studenti care au ramas marcati de personalitatea lui”, a mai punctat academicianul.

Modalitatea lui Giurescu de a transmite in scris continutul istoric era una foarte clara, limpede, fara digresiuni. Era un specialist, detinea deasemenea arta de a aborda teme care raspundeau unui interes, se facea inteles de oamenii obisnuiti. “Pentru mine era omul metodic, cauta izvorul (ceea ce e firesc) pentru a duce la bun sfarsit constructia. Era omul care nu lasa o zi sa treaca fara sa adauge o caramida la cercetarea sa, impunea respect, a fost omul care a reusit ceea ce si-a propus intotdeauna”, a incheiat acad. Dan Berindei.

Un chip de medalie

Dinu Sararu a povestit cum l-a invitat pe istoric la televiziune, adaugand totdata ca “este cel mai mare istoric al nostru”. “Eram extrem de emotionat sa ma intalnesc cu asa o personalitate, un fiu de taran ca mine. Am mai avut o singura mare emotie, pe langa intalnirea cu istoricul Constantin C. Giurescu, aceea de a-l cunoaste pe Sadoveanu. Aveam in casa noastra Cartea (“Istoria Romanilor”). Maestrul Dinu Sararu l-a descris superb pe Giurescu: “un barbat inalt, cu o figura ca o efigie, avea un chip de medalie, era rece, distant, nu era numai profesorul, era Istoricul. Atunci cand il vedeai trebuia sa te inchizi la nasturi, impunea nu numai prin prezenta, ci si cu glasul, reprezenta ideea de demnitate, de stiinta. Era chiar ISTORIA”.

Meseriasul Istoriei cu viziune

Dr. Radu Ciuceanu, fost student al marelui cercetator, a declarat: “Este aproape imposibil sa intorci paginile unui trecut. Pentru ca nu stii ce sa vorbesti. Acest lucru presupune o decantare a amintirilor. Fiecare avem adevarul nostru. L-am vazut pe Constantin C. Giurescu, ne-am intersectat pasii avand un trecut comun. Prima legatura afectiva pe care am avut-o cu prof. Giurescu: “Tinere ai trecut pe unde am fost si eu!” Avand o memorie fantastica, spunea mereu studentilor sai: “Nu uitati ca sunteti istorici. Istoricul are datoria sa cunoasca ora si minutul existentei sale si sa faca cunoscut ceea ce vede”.

“Meseriasii Istoriei au datoria de a imbina planul trecutului cu planul secund al contemporaneitatii. Mi-a lasat un univers de gandire: acuratetea istoricului, optimismul, curajul si viziunea politica, morala si crestina”, a subliniat istoricul Radu Ciuceanu.

Reputatul profesor Valeriu Rapeanu a amintit asistentei: “Constantin C. Giurescu face parte din generatia care a cunoscut Primul Razboi Mondial si care a inceput sa se afirme imediat (alaturi de Tudor Vianu, George Calinescu, Vladimir Streinu, etc). Cercetatorul defineste aceasta generatie care avea sa dea “Istoria Romanilor”, “Istoria Literaturii Romane”, lucrari fundamentale ale culturii noastre”.

Prelegerea profesorului Rapeanu s-a incheiat cu un gest semnificativ pentru un intelectual. Acesta a donat Bibliotecii Metropolitane cateva carti cu dedicatie, primite de la Constantin C. Giurescu.

“Scrie in asa fel incat sa te inteleaga toata lumea!”

Acad. Dinu C. Giurescu , impresionat de intalnire, a multumit Bibliotecii Metropolitane care a realizat foarte inteligent o bibliografie a parintelui sau.

“Suntem intr-o epoca in care imediatul conteaza, nu trecutul. Vazand expozitia am simtit prezenta omului, a operei sale”. Vadit emotionat, Dinu C. Giurescu ne-a povestit cum era profesorul si omul Constantin C. Giurescu. “Meseria a fost punctul de reazem fundamental. Cand s-a intors de la Sighet primul lucru pe care mi l-a spus a fost:
'Sa-mi aduci hartie si pix>>. 'Pentru ce?>>, am intrebat eu. 'Ca sa scriu ce am trait>>, a fost raspunsul lui. 'Sa-mi aduci cartile care au aparut>>. 'De ce?>>. 'Vreau sa stiu!>>”. Meseria a fost prioritara pentru Constantin C. Giurescu, Omul era rezervat, iar Profesorul - metodic. Spunea: “Scrie in asa fel incat sa te inteleaga toata lumea”.

Este laudabila aceasta initiativa a Bibliotecii Metropolitane, aceea de a ne reaminti valorile nationale, de a nu ne lasa sa-i uitam pe cei care si-au iubit tara, pe cei care ne-au transmis un adevarat tezaur care ne defineste ca natie. Am fost martorii unor dezvaluiri unice, ce vor aminti generatiilor viitoare care au fost oamenii care au contribuit la imbogatirea culturii si istoriei noastre.