Pentru iubitorii de zapada, la mare cautare in acest sezon este Austria, unde cererea s-a triplat fata de cea inregistrata anul trceut. In acelasi timp, este consemnata si o crestere a numarului celor care aleg destinatiile insorite precum Egiptul, Tunisia sau Turcia.

Pe ansamblu, agentiile estimeaza o majorare a numarului de clienti, numai pentru Sarbatori, de minimum 30% fata de cel consemnat in perioada similara a anului 2006. Revelatia sezonului o constituie Austria, destinatie intens promovata la Targul de Turism de luna trecuta si sustinuta cu folos de catre hotelieri prin tarife foarte avantajoase.

Astfel incat agentiile tour-operatoare au fost "nevoite" sa suplimenteze numarul initial de locuri pentru statiunile de schi. "Agentiile noastre partenere au solicitat suplimentarea numarului de locuri pentru petrecerea Sarbatorilor in statiunile din Austria, dar si pentru Egipt, Dubai si Kenya", declara Cristina Irimia, marketing director la JInfo Tours.

Acesta apreciaza ca numarul romanilor care vor alege Austria de Craciun si revelion va fi de trei ori mai mare decat cel de anul trecut. "Preturile pentru o vacanta in Austria sunt foarte bune. Oferta este tentanta, dar sufera la partea de distractii, asa cum sunt obisnuiti romanii de revelion", apreciaza Liviu Cirstea, manager la agentia Alltur. Chiar si asa, agentia sa mai are un numar foarte mic de locuri disponibile pentru Austria, in conditiile in care numarul de camere luate pe garantie s-a triplat fata de 2006.
"Am mers in Austria si am cumparat pachete turistice direct de la proprietari pentru a face fata cererii. Majoritatea romanilor prefera sa mearga in Austria folosind masina proprie. Este mai aproape decat Franta sau Elvetia si nu-i incanta calatoria cu avionul. Momentan, mai avem foarte putine locuri disponibile pentru perioada Sarbatorilor de iarna", declara, la randul sau, Alin Burcea, manager la Paralela 45.

Statiunile din Romania au clientii lor fideli

Cerere tot mai mare si pentru zone insorite, pentru destinatii care au tinut capul de afis si pentru sezonul estival care a trecut. "In momentul acesta, avem deja trei avioane ocupate, doua din Bucuresti si unul de la Cluj. Vom suplimenta numarul de locuri cu inca un avion din Bucuresti si cu unul din Cluj", spune Mark Neville Farrugia, manager la Malta Travel. Ce cauta romanii in Malta: istorie si clima blanda, pentru ca, cu putin noroc, se poate face chiar plaja si baie in piscinele incalzite.