Agentia France-Presse a realizat un reportaj intr-o localitate locuita de romi, din sudul Romaniei, intitulat "Buzescu, satul romilor fericiti". Jurnalistii prezinta "reteta de succes" a reprezentantilor acestei etnii, care nu se gandesc sa emigreze, asa cum au facut multi alti tigani, informeaza NewsIn.

Departe de scandalul provocat de agresarea mortala a unei italience, atribuita unui rom roman, romii din localitatea Buzescu, din sudul Romaniei, se declara fericiti si nu se gandesc sa emigreze, dar sunt reticenti sa vorbeasca despre modul in care isi castiga existenta.

Aliniate pe cele doua parti ale strazii principale, casele impozante amintesc de pagodele asiatice sau templele grecesti - depinde de gustul proprietarului - fiind dovada unei prosperitati care contrasteaza cu saracia in care traiesc cei mai multi romi, care in Romania formeaza o minoritate de 1,5 milioane de oameni.

"Facem cazane de cupru, iata cum castigam bani", spune Costica, de 67 de ani. "Nu suntem hoti, ca cei care au plecat in Italia", adauga el.

Circa o mie de oameni din aceasta localitate au emigrat in ultimii ani, mai ales in Spania. Printre ei nu au fost "decat doi sau trei romi, restul romani", spune Voicu Geambasu, secretarul primariei. Marin Stoica, de 70 de ani - care poarta un lant de aur cu o cruce din acelasi material pretios, "un kil in total" - spune ca nu-i lipseste nimic si invita pe oricine doreste sa-i admire interiorul vilei. "Nu va costa decat 50 de euro, dar merita", da asigurari romul.

Cum au reusit romii din Buzescu sa se imbogateasca? "Ei bine, aceasta este intrebarea", spune Geambasu. "Cumpara si revand, mai ales fiare vechi, asta este tot ce se stie. Dar suntem bucurosi ca aici nu sunt scandaluri, nici conflicte intre romi si romani", subliniaza secretarul primariei.

"Romii din Buzescu sunt foarte orgoliosi, niciodata nu au cerut ajutoare sociale la primarie. Mai mult, exista un fel de competitie intre ei, fiecare vrea sa-si epateze vecinul cu casa si masina sa", explica Geambasu. "Cel mai important lucru este pozitia casei. Astfel, ultimul teren disponibil pe strada principala este disputat de mai multe familii, care ofera proprietarului mai mult de 350.000 de euro", explica Geambasu.

Imbracata in rochie si purtand papuci de casa, Georgeta sta in fata vilei sale cu doua etaje. "Cand am construit-o, in 1996, era una dintre cele mai mari din zona", spune ea, ca pentru a scuza aparenta "mai invechita" a casei, alaturi de "palatele" vecine acoperite de marmura alba si imprejmuite cu garduri de inox care stralucesc in soare. "Un gard ca acesta costa 30.000 de euro", mentioneaza Geambasu.

Jurnalistii straini au mai scris ca autoritatile sunt multumite ca romii isi platesc impozitele, ceea ce le permite sa acorde ajutoare sociale familiilor sarace. Iar acesta este un motiv in plus pentru care nu vor sa afle amanunte despre modul in care romii au facut averi.

"Toata lumea stie cum fac banii, sunt milionari. Si politia stie, dar nu spune nimic. Altfel, cum si-ar fi putut construit si ei vile?", se intreaba o femeie de 40 de ani, care refuza sa-si spuna numele. "Nu vreau sa-mi fac dusmani", explica ea, inainte de a intra in modesta casuta din caramida rosie, de la marginea localitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.