Ministrul italian al Infrastructurii, Antonio di Pietro, se teme ca romanii si bulgarii pot transforma Italia in "lada de gunoi" a Europei

Ministrul italian al Infrastructurii, Antonio di Pietro, propune, conform cotidianului "La Repubblica", introducerea unui moratoriu de doi-trei ani pentru imigrantii din Romania si Bulgaria.

Solicitarea ministrului italian vine pe fondul cresterii numarului de stiri, unele false, cu privire la faptele ilegale facute de romani in Peninsula. In viziunea lui di Pietro, in Italia ar putea merge numai cei care au, inainte de plecare, o locuinta si un loc de munca. El isi motiveaza demersul sustinand ca Italia
nu este "lada de gunoi" a Europei, dar si din perspectiva experientei pe care a avut-o ca procuror anti-mafia in operatiunea "Mani pulite".

Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, ne-a explicat ca acest demers este unul cat se poate de normal, fiind "dreptul fiecarui stat sa-si reglementeze piata muncii", iar Comisia Europeana nu poate sa intervina in aceasta privinta. Astfel, imediat dupa un nou val de aderare, statele membre ale UE "pot introduce oprelisti pe piata muncii pentru a se trece peste perioada de tranzitie", sustine fostul negociator cu Bruxelles-ul. Cel mai grav este ca aceasta interdictie, conform lui Vasile Puscas, se poate prelungi cu pana la cinci ani peste perioada initiala, de doi ani. In schimb, Teodor Melescanu, fost ministru de Externe si actual ministru al Apararii, nu vede lucrurile atat de grav.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.