Mai multi analisti francezi au decis sa ne arate cum sta treaba cu "incalzirea globala", subiect deja la moda, mai ales acum la „proaspata" iesire din vara cea mai calduroasa a ultimelor decenii

Diverse teorii care confirma cresterea temperaturii cauzata de poluare se rotesc in jurul unor slabe certitudini, cateva aproximari si o multime de fabulatii venite in serviciul unei singure ideologii: ecologia care salveaza planeta.

Specialistii francezi Claude Allegre, Christian Gerondeau, Marcel Leroux si Jean de Kervasdoue, reuniti in sprijinul aceleiasi teorii si hotarati sa demonteze ceea ce ei numesc „vanatoarea nemiloasa a gazelor cu efect de sera", spun ca singura certitudine pe care se sprijina „subreda teorie" a incalzirii globale e faptul ca temperatura medie a planetei a crescut pe parcursul unui secol cu 0,7 grade Celsius.
Aproximarile si manipularile provin din estimarile pentru secolul urmator, spun membrii grupului de contestatari. Conform unor formule matematice, despre care nimeni nu poate spune sigur daca vor fi respectate sau nu, urmatoarele decenii vor inregistra o crestere a temperaturii cuprinsa intre doua si sase grade. Asadar, nimic exact, doar estimativ.

Fabula ecologista si taxele „eco"

Exagerarile sunt, in schimb, numeroase. De pilda, faptul ca Terra se afla in pericol de moarte din cauza incalzirii care va genera disparitia a numeroase specii, desertificarea, topirea ghetarilor si cresterea nivelului marilor si oceanelor.

Emisiile masive de CO2 sunt considerate a fi principalele cauze ale amplificarii efectului de sera. Dar omul produce CO2 incontinuu, inclusiv cand expira. Si nu doar el. Ca sa poti trage concluzia ca omul este vinovat de incalzirea planetei, trebuie aduse mai multe argumente, nu doar simpla idee ca Pamantul ar fi fost mult mai curat daca oamenii nu l-ar fi „colonizat".

Un argument impotriva acestei vinovatii ar fi chiar planeta Venus, pe care se inregistreaza, fara contributia omului, cel mai teribil efect de sera din Sistemul Solar!

Morala acestei „fabule ecologiste", afirma ironic atacatorii teoriei incalzirii globale, este ca omul trebuie sa-si schimbe modul de viata pentru a combate moartea programata a planetei sale. Este o datorie morala fata de generatiile viitoare, care, altfel, ar fi condamnate sa traiasca intr-un infern.
Poate. Dar a produce mai putin CO2 ar fi sinonim, in acest caz, cu a consuma mai putina energie, adica a schimba confortul oferit de autoturismul personal cu disconfortul provocat de transportul in comun, a te dispensa de aerul conditionat, a reduce viteza pe autostrazi si a plati, pe langa toate, taxe „ecologice" pentru alimentele obisnuite.

Ce inseamna temperatura optima?

„Oare sintagma de temperatura medie globala are vreo semnificatie?", se intreaba cei patru oameni de stiinta. Focusarea pe incalzirea Terrei si pe consecintele sale nefaste puncteaza un alt aspect: se tinde spre o temperatura normala sau optima, dar care e aceasta si ce reprezinta ea? Se raporteaza cumva la aceea de acum 10.000 de ani, care era cu sapte grade mai mica decat cea de astazi, ori la aceea a climei temperate, de la venirea lui Iisus Hristos?

Sau, mai degraba, la aceea aproape glaciala din Evul Mediu? Si cine e abilitat sa decida valoarea sintagmei de „temperatura optima"? Fluctuatiile temperaturii atmosferice sunt date de numerosi parametri a caror cunoastere exhaustiva nu se sustine prin nimic. Sa ne amintim ca, acum vreo 40 de ani, prin 1968, climatologii vorbeau de o racire generala a climei. Care dintre previziuni este cea reala? Sau poate niciuna?

Nu doar CO2-ul conteaza

Dioxidul de carbon, CO2, este unul dintre gazele raspunzatoare de efectul de sera. Dar nu este cel mai important. Vaporii de apa (H2O) si metanul (CH4), iesit din fermentarea materiilor organice, contribuie chiar mai mult la retinerea radiatiilor infrarosii. Si unul, si celalalt nu sunt in cantitati semnificative afectate de activitatea umana, cel putin la oamenii civilizati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.