Sala Jean Georgescu (Eforie) a Cinematecii Romane este in urmatoarele zile gazda unui medalion in cinstea regizorului Geo Saizescu, maestrul filmului romanesc de comedie, aniversat la implinirea a 75 de ani, pe 14 noiembrie.

Dupa spectacolul de gala cu “Asta seara dansam in familie” si “Pacala”, urmeaza astazi, de la 18.30, “Doi vecini” (1958), debutul in lung-metraj al lui Saizescu, o adaptare cu Grigore Vasiliu Birlic, dupa schita lui Tudor Arghezi. Pelicula “Doi vecini” este precedata de un scurt metraj din 1957, “Aventurile soldatului Svejk”, si este urmata de o alta productie, din 1964, “Dragoste la zero grade”, cu Iurie Darie.

Vineri, de la ora 16.00, este programat “Un suras in plina vara” (1963), cu Sebastian Papiani, actorul pareferat al marelui regizor, dupa care sambata, de la aceeasi ora, putem viziona singura drama din creatia lui Saizescu, “La portile pamantului” (1965), cu George Constantin si Ilinca Tomoroveanu.

Duminica, de la ora 18.30, ruleaza comedia muzicala “Eu, tu si Ovidiu” (1977), poate cea mai buna prestatie artistica din creatia Violetei Andrei - aici alaturi de Florin Piersic, junele prim al acelui moment.

Luni, 19 noiembrie, de la ora 16.00, Sala Eforie ne prilejuieste intalnirea cu policierul a la Saizescu, dar tot in cheie ironica: “Santaj” (1981), un remarcabil recital actoricesc pentru Ileana Stana Ionescu, in rolul unei profesoare - detectiv. “Secretul lui Bachus”, una din cele mai de succes pelicule ale anilor 80, poate fi vizionat marti, de la ora 16.00, cu cel mai izbutit rol din cariera lui Stefan Mihailescu Braila.

Celalalt “secret”, al “lui Nemesis”, turnat in 1987, la patru ani dupa “Bachus”, prilejuieste un alt one man show de exceptie: Gheorghe Dinica, in rolul celebrului administrator - tiran si guru sectant. Comedia satirica ruleaza miercuri, de la ora 16.00. Joi, de la ora 18.30, este programata tragicomedia “Grabeste-te incet” (1981) cu Tamara Buciuceanu si Cornel Vulpe. Creatiile de dupa Revolutie ale lui Geo Saizescu, din pacate putine, dar la fel de impresionante, sunt “Harababura” (1991) - la Cinemateca vineri, 23 noiembrie, de la ora 18.30 - si “Pacala se intoarce” (2006), sambata, de la aceeasi ora.

“Harababura”, care aduna crema actorilor de comedie preferati de Saizescu in cam toate filmele sale este cantecul de lebada al lui Dem Radulescu, iar “Pacala se intoarce” lanseaza actori ai generatiei tinere, ca Denis Stefan si Anemona Niculescu. Prezent chiar el, in multe ori, in filmele proprii (dar si in ale altor regizori!), in roluri secundare suculente, de tipul “omul cu umbrela”, Geo Saizescu ramane, pe marele ecran si in realitate, un adevarat PERSONAJ, cu savoare si umor, si il asteptam in anii ce vin cu inca alte filme - ca acestea de mai sus -, care sa ne descreteasca fruntile. Reluarea lor la Cinemateca Romana, sau pe unele posturi TV inteligente, este binevenita, pentru ca majoritatea cazurilor si eroilor din creatiile saizesciene sunt genial valabile si de o acuta actualitate, chiar si cele din anii 50-60, pentru prezentul harababurant al tranzitiei. Dupa aproape jumatate de veac de activitate, ii dorim si noi maestrului Geo Saizescu - care si-a pastrat hazul specific, indiferent de tristetea unor situatii din “epoca” de ieri sau de azi - un sincer LA MULTI ANI CU SANATATE!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.